Rivierengebied

Overbetuwe wil jongeren meer betrekken bij lokale politiek (en dat willen jongeren zelf ook)

De ondertekening van het manifest met de initiatiefnemers en wethouder Chantal Teunissen (helemaal rechts)
De ondertekening van het manifest met de initiatiefnemers en wethouder Chantal Teunissen (helemaal rechts) © D66 Overbetuwe
ELST - De gemeente Overbetuwe wil jongeren meer betrekken bij de lokale politiek door bijvoorbeeld jongerenpanels op te zetten. Door het ondertekenen van het manifest #MijnStemTelt, krijgen jongeren in de gemeente straks meer invloed om mee te praten, te werken en te beslissen in de lokale democratie. Overbetuwe is hiermee de zevende gemeente in Nederland die het manifest ondersteunt.
Nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, ondertekenden de gemeenten Etten-Leur, Groningen, Heerenveen, Heerhugowaard, Kerkrade en Urk het pleidooi voor meer invloed voor jongeren in de lokale democratie al. #MijnStemTelt is een initiatief van de Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2021 werden met bovenstaande plaatsen al pilots uitgevoerd.

Vier op de vijf jongeren willen hun mening geven

Dat jongeren graag hun mening willen geven over de lokale politiek, blijkt uit een recente jongerenpeiling van Unicef. Vier van de vijf Nederlandse jongeren van 10 tot 18 jaar willen laten weten wat ze vinden van dingen in hun woonplaats die voor hen belangrijk zijn. Drie van de vier jongeren gaf aan door hun gemeente nog nooit om hun mening te zijn gevraagd. Ook blijkt uit dit onderzoek dat de meeste jongeren geen idee hoe ze hun stem binnen hun gemeente kunnen laten horen.
‘’We zien in Overbetuwe de noodzaak om jongeren meer te betrekken, dit kan bijvoorbeeld door kortlopende jongerenpanels in te richten,’’ laat Janita Hanekamp-Janssen, gemeenteraadslid van D66, weten. Voor de ondertekening was een motie ingediend namens D66, CU, BOB, GL, GBO & CDA en deze was unaniem aangenomen. De bedoeling is de panels eind dit jaar actief zijn.