Rivierengebied

Kinderjury 2022 roept schrijfster van Waya en de Wolf uit tot winnaar

Kinderjury 2022 roept schrijfster van Waya en de Wolf uit tot winnaar
Kinderjury 2022 roept schrijfster van Waya en de Wolf uit tot winnaar © De prijsuitreiking door de Kinderjury 2022 voor het winnende boek van Jonne Kramer (r)
CULEMBORG - De Culemborgse Kinderjury van 2022 heeft het boek Waya en de Wolf uitgeroepen tot het beste kinderboek. De schrijfster van het boek, Jonne Kramer, was uitermate verguld met deze uitverkiezing.
De Kinderjury is in Culemborg door docent Nederlands op het KWC, Veerle Heijkoop (40), en Hermans Wevers (59), actviteitenprogrammeur van Bibliotheek Rivierenland, nieuw leven in geblazen. En met succes, want voor de volgende editie is er al meer animo.

Boekenwurmen

Veerle heeft naast haar docentschap een onderneming: Voor Veerkracht. Als onderneemster verzorgt ze taalles aan de talentacademie als activiteit van de Brede School. Herman zit in de jury van de voorleeswedstrijd bij de Bieb. Daar zit de link tussen deze twee ‘boekenwurmen’. “Als basisschoolleerling heb ik in 1992 deelgenomen aan de Kinderjury,” vertelt Veerle. “Ik had hier warme herinneringen aan. Vandaar dat dit geleid heeft tot de vraag of dit fenomeen in de Lekstad nog steeds bestond. En zo niet om dit nieuw leven in te blazen.”

Stemmen

Herman licht toe dat de landelijke Kinderjury nog steeds bestaat en dat kinderen in de biebs kunnen stemmen op hun favoriete boek. “Maar dan wel een op een boek dat in 2021 is verschenen. Dat gebeurt vrij anoniem. Het was Veerles idee om een stapel boeken te nomineren. Vijf daarvan hebben de shortlist gehaald.” Veerle en Herman willen graag het plezier in lezen terugbrengen en dan vooral het lezen van boeken. “Social media ontmoedigen kinderen om te lezen, maar op TikTok kijkt de jeugd wel filmpjes die het lezen van boeken aanmoedigen,” zegt de actviteitenprogrammeur. “Met name pubers zijn daar gevoelig voor.”

Genomineerden

De vijf boeken die de kinderen hebben gelezen zijn: De TikTok-challenge van Annet Jacobs, Escape Game van Marit Stoffel, Hoe je achter deze deur verdwaalt van Rindert Kromhout, Bureau Speurneus van Jozua Douglas en het winnende boek: Waya en de wolf van Jonne Kramer. Veerle legt uit hoe de beoordeling tot stand is gekomen. “Bij de eerste bijeenkomst vroegen we de kinderen om hun verwachtingen over het boek te formuleren. Na het lezen evalueerden we deze. Vervolgens kregen ze het tweede boek mee volgens hetzelfde recept, enzovoorts. Op de donderdagmiddag kwamen ze bijeen om de boeken te bespreken. Dan was er altijd heel veel enthousiasme bij de kids.” Wat de docente Nederlands vooral opviel, was hoe goed ze hun mening over de boeken wisten te verwoorden. “Ze konden precies vertellen wat ze van alle boeken vonden en waarom. Ze hadden ook allemaal trouw hun boeken gelezen. De opkomst was iedere keer goed en ze vroegen zelfs of ze er allemaal mee door mochten gaan.”

Vervolg

Of hier een vervolg op komt is nog niet helemaal zeker. Volgens Herman wil de Brede School er best mee doorgaan. “Die bal ligt gedeeltelijk bij hen.’’ Veerle pleit ook sterk voor een vervolg. “Kinderen vinden op een niet-schoolse manier met taal bezig zijn geweldig. En ze trainen allerlei taalvaardigheden en sociale vaardigheden. Na de coronaperiode en de  beperkingen van alleen op een slaapkamer zitten, vinden kinderen deze interactie fantastisch. Ze hebben al zo lang op een eilandje gezeten. Hier leren ze echt heel veel van. Dit voedt ze op een totaal andere manier.”

Subsidie

Marjolein van Piggelen, coördinator van de Brede School, meldt dat de Talentacademie subsidie heeft gekregen. “Vanuit de gemeente zijn er gelden vrijgemaakt, want het bestond nog niet. We bekijken of de aanvragen ‘vruchtbaar’ zijn. Er was veel animo. We gaan in ieder geval nog twee jaar door. Dus in totaal drie jaar.”

Unaniem

Op donderdagavond 30 juni heeft de Kinderjury van 2022 het project afgesloten met de schrijfster van het winnende boek. Veerle vertelt dat de kinderen unaniem voor Waya en de wolf hebben gekozen. “Ze vonden dit het meest avontuurlijke boek. Het  is - zoals ze zelf zeiden - avontuur na avontuur. Dat maakte het zo spannend voor hen. Ze bleven maar doorlezen. Het boek telt 400 pagina’s. Geen van de jonge lezers vond dat te veel.” Herman beaamt dit. “Boeken mogen best weer wat meer body hebben.” Theater Aan de Slag had precies de juist ambiance voor de bijeenkomst. “Gezellig, knus en ongedwongen,” zegt Veerle hierover. “De kids kwamen helemaal los. Ze toonden zich allemaal begeesterde leesgekken. Ze keken een beetje tegen de schrijfster op, maar ze vonden het maar wat interessant allemaal.”

Leermomenten

Het proces heeft Herman en Veerle ook de nodige leermomenten gegeven. “We hebben geleerd om het publiek nog meer te betrekken in wat we aan het doen zijn,” kijkt Herman terug op een geslaagd project. “De schrijfster had een goed verhaal, maakte grapjes en was heel benaderbaar. De kinderen kregen een gesigneerd boek mee naar huis met een persoonlijke boodschap erin.” Veerle weet dat er voor volgend jaar meer animo is om deel te nemen. “Dan gaan we eerder van start. Daardoor vallen de start- en einddatum nog beter in te plannen.”