Rijk van Nijmegen

Gelovige boeren en burgers komen samen in een pompoenenschuur

Heilige mis in de pompoenenschuur
Heilige mis in de pompoenenschuur © Peter Hendriks
GROESBEEK - Ieder jaar vind er zo'n 'Boerenviering' plaats. Een heilige mis in een boerenschuur waarin boeren van land- en tuinbouworganisatie ZLTO en overige parochianen elkaar vinden. Met andere woorden: boeren en burgers samen in gebed, samen op zoek naar hoop. Dit jaar misschien meer noodzakelijk dan ooit. Voor meer begrip voor de natuur, meer begrip voor de burger maar vooral ook meer begrip voor de boer.

200 bezoekers

Het altaar staat op een boerenwagen en vanaf daar worden zo'n 200 bezoekers, waaronder zo'n 40 boeren, toegesproken door de Groesbeekse Pastoor Aloys van Velthoven en Jack Steeghs, geestelijk adviseur van ZLTO. "Een mooi aantal", zo zegt de pastoor. "Dat zou ik iedere week wel willen zien in de kerk".
Ik begrijp het gevoel van onmacht, maar veel acties gaan echt te ver
Gastheer en pompoenenkweker Chris Poelen is geraakt door de grote opkomst bij de dienst. Over de boerenprotesten zegt hij het volgende: "De boerenprotesten kleuren het beeld dat veel Nederlanders nu van de sector hebben. Ik begrijp het gevoel van onmacht, maar veel acties gaan echt te ver."

Boeren op het gemeentehuis

De boeren uit de gemeente Berg en Dal zijn maandagavond uitgenodigd op de koffie in de hal van het gemeentehuis in Groesbeek. Burgemeester en wethouder willen graag met ze in gesprek.