Kasteel De Essenburgh voor één dag terug naar de middeleeuwen

Een bijzonder welkom voor alle gezinnen.
Een bijzonder welkom voor alle gezinnen. © RTV Nunspeet
HIERDEN - Vanuit de Tafelronde Nunspeet is zaterdag een verwendag op poten gezet voor gezinnen waarbij sprake is van een kind die extra aandacht nodig heeft. Een middeleeuwse setting is daarvoor gecreëerd bij kasteel De Essenburgh in Hierden, compleet met ridders, jonkvrouwen en oude materialen.
“Er zat veel voorbereiding in, maar alles is op zijn plek gevallen”, vertelt Tafelaar Erik Biemond. Het is voor de Tafelronde een nieuwe manier van iets terugdoen naar de gemeenschap. “Geen cheque maar letterlijk de handen uit de mouwen steken.”
Gezinnen uit Nunspeet en de nabije omgeving zijn benaderd door de tafelaars en uitgenodigd voor dit feest. Hellebaardiers hebben in optocht de gasten ontvangen op de parkeerplaats en begeleid naar het kasteel. Daar werden ze opgewacht en welkom geheten door de kasteelvrouw met haar ridders.
Wat volgde was een uitgebreid programma waarin veel activiteiten afgestempeld konden worden. Van theater tot poppenkast en van boogschieten tot zwaardvechten en meer. De gezinnen zijn letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet.
Het idee voor dit evenement is niet nieuw. “Het is afgekeken van de Lions uit Nunspeet. Zij hebben elf jaar geleden samen met stichting Kukeluusjes van Corné dit bedacht en uitgevoerd. Dat klonk zo geweldig dat we het draaiboek opgepakt mochten inzien en dat is gekopieerd”, vertelt Erik.