Ook Veenendaal maakte nog gebruik van omstreden algoritme om fraude op te sporen

Ook Veenendaal maakte nog gebruik van omstreden algoritme om fraude op te sporen
Ook Veenendaal maakte nog gebruik van omstreden algoritme om fraude op te sporen © RTV Utrecht
VEENENDAAL - Ook de gemeente Veenendaal is gestopt met het gebruik van de zogenoemde 'fraudescorekaart', een omstreden methode om fraude met bijstandsuitkering op te sporen. Dat laat de gemeente weten. Het is daarmee na Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein de vijfde Utrechtse gemeente die tot afgelopen week nog gebruik maakte van het systeem.
Tot 2020 maakten 158 Nederlandse gemeenten gebruik van het systeem. Zij gaven destijds echter aan hiermee te stoppen, nadat bleek dat een eerdere versie van het algoritme mensen als risicogroep bestempelde op basis van automatisch profileren. Op die manier werkte het discriminatie in de hand. Maar in Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Veenendaal bleef dus een afgeleide versie in gebruik.

Lage frauderisico's

De gemeente stelt dat door gebruik te maken van deze DPS-matrix geen bijstand is onthouden aan mensen die daar recht op hadden. "Inwoners met lage frauderisico's hoefden hierdoor minder gecontroleerd te worden", laat het college van burgemeester en wethouders weten in een informatiebrief aan de gemeenteraad. "Het beperken van onnodige controle werd door inwoners met bijstand positief gewaardeerd."
Radioprogramma Argos stelde vorige week echter dat het systeem bepaalde groepen er direct uitpikt als mogelijke bijstandsfraudeurs, zoals woonwagenbewoners, bouwvakkers en alleenstaanden uit een 'mindere buurt' Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten roepen daarop alle gemeenten die nog werken met dit "onwenselijke" systeem op om daarmee te stoppen.
Geschreven door mediapartner RTV Utrecht