Rijk van Nijmegen

Berg en Dal sluit 2021 af met een positief saldo van € 1,9 miljoen

Berg en Dal houdt geld over
Berg en Dal houdt geld over © Pixabay
BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal heeft 2021 afgesloten met een positief saldo van € 1,9 miljoen, zo blijkt uit de jaarrekening. Het lopend jaar verwacht men af te sluiten met een klein overschot van € 140.000. Dit staat weer te lezen in de voorjaarsnota.

Door corona zijn taken niet uitgevoerd

Eind 2021 werd in de najaarsnota nog een plus van € 164.000 genoemd. Het grote verschil met het daadwerkelijk resultaat komt onder meer door de coronamaatregelen, waardoor bepaalde taken niet of beperkt konden worden uitgevoerd. Maar ook bijvoorbeeld doordat bepaalde vacatures niet konden worden ingevuld, wat aanzienlijk scheelde in de loonkosten. Het college stelt voor om diverse budgetten over te hevelen naar 2022, zodat de eerder geplande taken alsnog kunnen worden uitgevoerd.

2022 bijna € 600.000 duurder

De Voorjaarsnota laat zien dat 2022 bijna € 600.000 duurder gaat worden dan tot nu toe verwacht. Ook bij de gemeente kunnen vacatures nog niet permanent worden ingevuld waardoor duurder tijdelijk personeel moet worden ingehuurd. Toch verwacht men een overschot van € 140.000 aan het einde van het jaar, mede veroorzaakt door een verhoging van de rijksbijdrage die de gemeente ontvangt met € 180.000. Of er daadwerkelijk een overschot is zal blijken na het lopend jaar. Er kunnen zich uiteraard onverwachte financiële ontwikkelingen voordoen.
Verder laat de zogenaamde uitgangspuntennotitie een positief begrotingssaldo zien voor de jaren 2023 tot 2025. Dit komt vooral door extra geld vanuit Den Haag. Onduidelijk is hoe de Rijksoverheid de financiën na 2025 gaat verdelen. De gemeente houdt nu rekening met een negatief begrotingssaldo.
Financiële stabiliteit in onzekere tijden is belangrijk. Er zijn veel factoren waar we weinig invloed op hebben, maar die wel onze financiën raken
Wethouder Ria Barber (financiën): “Financiële stabiliteit in onzekere tijden is belangrijk. Er zijn veel factoren waar we weinig invloed op hebben, maar die wel onze financiën raken. Denk aan de onrust in de wereld en de effecten hiervan op de kosten (inflatie) en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Maar ook zeker het beleid van het Rijk. Gelukkig houden we onze financiële situatie toch op orde.”
Deze financiële stukken worden besproken in de gemeenteraadsvergadering op donderdag 14 juli.