De 50 beste living statues van Nederland strijden in Ede om de titel 'Nederlands Kampioen'

Nederlands kampioen 2019 ‘Zwerf’
Nederlands kampioen 2019 ‘Zwerf’ © Erik Ekster
EDE - Op zaterdag 2 juli 2022 vindt in de gemeente Ede voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap Living Statues voor professionals plaats. Jong en oud zal zich vergapen aan de prachtige creaties. De bezoekers worden via een verkeersvriendelijke route door het centrum van de stad veilig langs de prachtige beelden geleid.
Na vijf succesvolle edities van Statues by Night in Ede komt nu het NK Living Statues naar deze stad. In totaal zullen meer dan 50 living statues optreden. De beste professionals en de leukste kids statues. De geselecteerde professionals strijden om de felbegeerde titel Nederlands Kampioen statue.
Een Living Statue betekent vertaald naar het Nederlands levend standbeeld. Levend omdat het uitgevoerd wordt door een mens, een standbeeld omdat de kunst van stilstaan centraal staat. Een Living Statue speelt met het gegeven 'levend' versus 'niet levend' om het publiek in verwarring, dan wel bewondering te brengen. Een beweging is toegestaan als een kort levend moment dat bewust gekozen is als onderdeel van de ac
Een beeld kan bestaan uit één of meerdere figuren. De acterende kunstenaars vormen de essentiële kern van hun beeld. Attributen en entourage kunnen een noodzakelijke aanvulling zijn.

Het programma

Op zaterdag 2 juli zal tussen 16:30 en 20:30 uur, op een duidelijk aangegeven parcours in het centrum, doorlopend de uitbeelding plaatsvinden.

Prijsuitreiking om 20:30 uur

De prijsuitreiking vindt plaats midden in het centrum van Ede. Alle deelnemers zijn nog een keer samen te bewonderen tijdens de Grande Parade, waarna de winnaars en de kersverse Nederlands Kampioen rond 21:00 uur bekend worden gemaakt.

De route

De looproute zal met pijlen worden aangegeven en voert door het centrum van Ede. Op diverse punten op het parcours kunt u deelnemers formulieren krijgen die tevens zullen fungeren als stembiljet voor het publiek. Deze stembiljetten dient u uiterlijk om 17.00 uur in de daarvoor opgestelde stembussen te deponeren.
Laat u verwonderen, betoveren, vertederen, glimlachen en verbazen.
Ede: NK Living Statues
Zaterdag 2 juli 2022
Van 16:30 tot 21:00 uur
www.worldlivingstatues.nl