Rijk van Nijmegen

Hengelsportvereniging De Zeelt gaat loodvrij vissen

Loodvrij vissen bij de Zeelt
Loodvrij vissen bij de Zeelt © (ter illustratie) Pixabay
MILLINGEN AAN DE RIJN - Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Door verlies kan dit vislood in het milieu terecht komen. Lood is schadelijk voor mens en dier en is daarom een ongewenste stof. Op veel plekken in de samenleving is daarom het gebruik van lood al teruggedrongen of verboden. Denk hierbij aan benzine, verf, waterleidingen en in de jacht.

Europees besluit loodvrij vissen

De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu en daar hoort lood niet in thuis. Ook de Nederlandse waterbeheerders en overheden vinden gezond en schoon water uiteraard belangrijk. Daarom werken o.a. de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland, Dibevo en Natuurmonumenten aan het terugdringen en uiteindelijk stoppen van het gebruik van vislood. Volgend jaar zal een Europees besluit volgen waarin het al dan niet verplicht vissen wordt vastgelegd.

Stappenplan bij De Zeelt

De Millingse visvereniging De Zeelt, wil dit besluit niet afwachten en heeft een stappenplan opgesteld. De bedoeling is om per 1 januari volledig loodvrij te vissen. Om de leden tegemoet te komen organiseert de club op 16 juli een inruil- en inzamelingsactie. Leden kunnen 5 loodhoudende producten omruilen voor loodvrije varianten. Overbodige loodproducten kunnen ook worden ingeleverd. De omruilactie vindt plaats, buiten, bij café 't Fuske in het centrum van Millingen aan de Rijn.
"Wij hopen op een grote en gezellige opkomst zodat wij als sportvisser ook een steentje bijdrage aan een beter milieu", aldus het bestuur van de Millingse vereniging.
Loden en loodvrije varianten
Loden en loodvrije varianten © Sportvisserij Nederland