Rijk van Nijmegen

Raad respecteert stadspeiling: Veur-Lent wordt Waalpark, wel groot financieel gat

De verbeelding van de variant Waalpark zoals meegenomen in de stadspeiling.
De verbeelding van de variant Waalpark zoals meegenomen in de stadspeiling. © Gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - De meeste partijen in de Nijmeegse gemeenteraad respecteren de uitslag van de stadspeiling over woningbouw Veur-Lent, namelijk dat het gebied als park ingericht wordt en er géén woningen gerealiseerd worden. Het college krijgt daarom de opdracht om de variant ‘Waalpark’ uit te werken, die door 49 procent van de respondenten als voorkeursvariant werd gekozen. Het gevolg is wel dat er groot financieel gat ontstaat dat vooralsnog voor een aanzienlijk deel uit de spaarpot van de gemeente gedicht moet worden.

Maar één logische uitkomst

Er is maar één logische uitkomst, vinden veel partijen, en dat is om nu te kiezen voor de variant Waalpark. “De stad heeft duidelijk gesproken”, vindt Marieke Smit (GroenLinks). Voor D66 is het geen ideale uitkomst. “Wij zijn altijd voorstander geweest van bouwen op Veur-Lent,” zegt raadslid Toon van Gent, “maar we hebben ook uitgesproken dat we ons zouden houden aan de uitslag van de stadspeiling. Daar zullen wij ons aan conformeren.” Ook wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) ziet dat de uitslag van de stadspeiling weinig andere keuze biedt: “Kiezen voor Waalpark is heel begrijpelijk gezien de uitkomst.”

“Niet verschuilen achter peiling”

De enige partij die nog steeds vindt dat er woningbouw gepleegd moet worden op Veur-Lent is de VVD. De partij verwijt andere partijen zich achter de stadspeiling te verschuilen. “Wij dachten dat deze stadspeiling onderdeel van de discussie over Veur-Lent zou zijn en dat we als raad ook in staat zouden zijn om moeilijke keuzes te maken”, zegt fractievolger Dennis Walraven. “We hebben grote woningnood, dit kost heel veel geld; wat ons betreft is het nog steeds een prima plan om hier te bouwen.” Dat noemt Eline Lauret (Partij voor de Dieren) na de uitslag van de stadspeiling ‘een gotspe’. GewoonNijmegen.NU volgt de uitslag van de stadspeiling, maar zet er wel wat kanttekeningen bij: “Wij hadden graag een referendum georganiseerd om meer meningen op te halen”, zegt fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen. “Van de 180.000 Nijmegenaren hebben er 1596 dit formulier ingevuld, en een aanzienlijk deel daarvan woont ook nog eens direct aan Veur-Lent. Maar de stad heeft gesproken. We gaan een park bouwen van 7 miljoen euro.”

7 miljoen euro

Eigenhuijsen refereert aan het financiële tekort dat ontstaat door het niet realiseren van de in eerste instantie voorgestelde 100 woningen op Veur-Lent. In totaal kost dat 13 miljoen euro, waarvan 6 miljoen gedekt worden door aanpassingen in het woningbouwprogramma voor de Hoge Bongerd die meer moeten gaan opleveren. Een pijnpunt voor de PvdA, zegt fractievoorzitter Charlotte Brand: “Dat betekent duurdere woningen, en daar hebben we wel wat moeite mee.” Wat resteert is een financieel gat van 7 miljoen euro, waarvan een miljoen mogelijk nog gedekt kan worden door het toevoegen van commerciële functies in de Hoge Bongerd. De rest moet vooralsnog gedekt worden uit de saldireserve van de gemeente. “Dat is niet prettig,” zegt Delano van Luik (CDA), “maar in het kader van een betrouwbare overheid moeten we als gemeente de peiling respecteren en de beurs trekken.” Dat vindt ook Rosalie Thomassen (Stadspartij Nijmegen): “Van geld moet het respecteren van de uitslag niet afhangen.”

Andere locaties

PvdA wil graag onderzoeken op welke locaties de 100 ‘verloren’ woningen alsnog gerealiseerd zouden worden. Dat is geen makkelijke opgave, geeft wethouder Vergunst aan, die tegelijkertijd de raad ook voorhoudt dat men zelf aan de knoppen kan draaien voor het programma bij toekomstige woningbouwprojecten, bijvoorbeeld in het Waalfront. Die suggestie wekt irritatie op bij Eigenhuijsen: “Ik zie niet waar dat zou moeten kunnen. Blijkt het wel te kunnen maar is er gewoon in eerste instantie niet voor gekozen, dan ben ik de eerste die de wethouder ter verantwoording roept.”