Rivierengebied

Eerste paal gemeentehuis West Betuwe geslagen

GELDERMALSEN - De eerste paal van het vernieuwde gemeentehuis van West Betuwe is dinsdagmiddag geslagen. Wethouder Jan de Geus, directeur Philip Bosman, Henk de Man, vicevoorzitter van de gemeenteraad en Rob van Duren van aannemer WAM & van Duren schreven wensen op en bevestigden deze aan de eerste paal.

Bijzonder moment

Wethouder Jan de Geus “Het is een bijzonder moment vandaag, een moment om te markeren en dat hoort ook zo in de bouw. Het leuke is dat het ook samenvalt met het bestuurlijke proces. Bestuurlijk gezien heeft het vorige college de afgelopen drie jaar keihard gewerkt aan het egaliseren en voorbereiden van  wat ooit nog niet West Betuwe was en het is er nu klaar voor, bouwrijp zeg maar voor het huidige college om daadwerkelijk  te gaan bouwen aan het nieuwe West Betuwe. Zo is het ook met het gebouw, het gebouw staat er en er zijn dingen gesloopt en verdwenen en dit is een natuurlijk moment om na het egaliseren en voorbereiden daadwerkelijk aan de slag te gaan”.
Als symbool gebruikt de Geus de hoeksteen. Bij een college is volgens hem de basis, om vanuit het coalitieprogramma te werken. Voor een gebouw is dat een heipaal, dat is het begin om dingen op te bouwen. “Het huis van de democratie gaat herbouwt worden, dat is nu even verdwenen maar komt straks in volle glorie terug, hypermodern, toegankelijk, open en transparant, alles wat je maar wilt wensen in de politiek”, aldus de wethouder.

Funderingspalen

De funderingspalen worden niet geheid. Het zijn grondverdringende palen die de grond wegduwen, om de zo de grond in te gaan. Het is een stalenbuis die hol is, daarin komt een stalen constructie en wordt er beton gestort. De buis wordt daarna weer verwijderd. Op deze manier is er minder overlast voor de omwonenden.
Op de briefjes die aan de stalenconstructie zijn vast gemaakt waren boodschappen geschreven: ontmoeten en samenwerken, dat in deze zaal gedragen en gesteunde beslissingen worden genomen, dat het een succes volle samenwerking en fantastisch eindresultaat mag opleveren en voor de democratie.
Het vernieuwde gemeentehuis is straks een duurzaam en energieneutraal gebouw. Een gebouw waarin de gemeente optimale dienstverlening kan gaan leveren. Dit kan op afspraak maar ook via de selfservice.

Planning

Tot en met december is de aannemer bezig met de nieuwbouw van de raadzaal en publiekshal. Tegelijkertijd renoveren ze ook de binnenkant. In het eerste kwartaal van 2023 is de aannemer nog bezig met de afbouw. Rond 1 april 2023 moet de verbouwing klaar zijn.