Rijk van Nijmegen

Recyclebare bekers bij Vierdaagsefeesten, maar nog niet bij Down The Rabbit Hole

Opbouw Down The Rabbit Hole op de Groene Heuvels
Opbouw Down The Rabbit Hole op de Groene Heuvels © RN7
REGIO - Tijdens de komende Vierdaagsefeesten loont het om te recyclen. Je zou zelfs kunnen zeggen: de organisatie dwingt bezoekers er bijna toe. Die moeten gaan betalen voor bekers, behalve als ze een gebruikte beker inleveren. Hiermee loopt de organisatie vooruit op de wetgeving die vanaf januari 2023 het gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair (afvalvrij) systeem verbiedt.
Het is niet zo dat de Vierdaagsefeesten hardcup bekers gaan gebruiken: dit zijn kunststof plastic glazen die ter plekke worden schoongemaakt en opnieuw gevuld. Dit kent volgens de organisatie nog "te veel nadelen op het gebied van hygiëne, beschikbaarheid en logistiek". Ze gaan single-use bekers gebruiken, die indien schoon ingeleverd, in een apart afvalsysteem worden bewaard en door een afvalverwerker gerecycled kunnen worden.

'Bij ons gaat het je flink wat kosten als je je beker kwijt bent'

Voor een beker van eenmalig gebruik, betaal je 50 cent. Bij elke volgende bestelling betaal je alleen de consumptieprijs, mits je weer een beker inlevert: schoon of vies, dat maakt voor het statiegeld niet uit. Bij 'We love the 90s' gaan ze met hetzelfde systeem werken, maar daar betaal je flink meer als je je beker kwijt raakt, namelijk een half muntje.
"Een muntje kost 3,33 euro", vertelt de organisator, "dus reken maar uit. Het gaat je echt wat kosten als je de beker niet terug breng. Ons streven is echt zo min mogelijk afval op de grond te hebben." Statiegeld hoeft niemand verder te betalen: bij de ingang krijgt iedereen een gratis recycle token om de eerste beker mee te halen. Ook als je niets wilt drinken en even zonder beker wil rond lopen, kun je je beker tegen teruggave van de recycle token inleveren.
"We recyclen sowieso al veel op het festival vertelt de organisatie: papier, maar ook het plastic van de treetjes blikjes; we zamelen dat allemaal in. En de drinkbekers die vies zijn, worden ook apart ingezameld."

Down the Rabbit Hole gaat het niet doen

Down the Rabbit Hole laat weten dat het dit jaar nog niet lukt om een afvalvrij systeem in te voeren. "Helaas bleek dit om allerlei redenen dit jaar nog niet haalbaar en daarom moeten we tot onze spijt de invoering hiervan tot volgend jaar uitstellen." De organisatie laat weten wel al jaren bezig te zijn met duurzaamheid.
"Vanaf de eerste editie gebruiken we bekers die gemaakt zijn van hernieuwbare, plantaardige grondstoffen (maïsmeel), we scheiden afval en werken veel met gerecycled materiaal. Achter de schermen doen wel nog veel meer op vlak van beperking CO2-uitstoot, duurzame energie, beperking van het watergebruik enzovoort."
Verder roepen ze iedereen op hun tent met alle toebehoren echt mee naar huis te nemen: "Let er alsjeblieft op dat je ook al je tentharingen weer mee naar huis neemt. Wel zo fijn voor de koeien die hier een paar dagen later weer grazen."