Noord-Veluwe

‘Ze moeten boeren wel de hand reiken anders wordt het echt oorlog’

NUNSPEET - Gerco van Engelen (38) wacht gespannen af wat er dinsdag in Den Haag besloten wordt. De Nunspeter heeft een boerenbedrijf gespecialiseerd in het insemineren van koeien. Hij was aanwezig bij de massale protestactie in Stroe en hoopt op goed nieuws. “Ze moeten boeren wel de hand reiken anders wordt het echt oorlog.”
“Ik kan een ander vak gaan leren als de maatregelen doorgaan zoals ze nu gepresenteerd zijn. Ik zou niet weten wat ik anders moet doen. Ik ben een boerenzoon en doe dit werk al 17 jaar. Misschien moet ik maar naar het buitenland, want daar lijkt het stikstofprobleem niet te bestaan.”
Het is voor Gerco net als voor vele andere boeren niet te geloven. “Al zou je alles opruimen, dan nog stoot je te veel uit. Hoe dan?” Hij vraagt zich af of de burger wel goed doorheeft hoe ernstig de situatie is. “Ze vinden streekproducten mooi en het kijken bij de boer, maar dat kan straks verleden tijd zijn.” Toch merkt hij wel dat de steun er is, vooral in eigen omgeving. “Op weg naar Stroe zagen we in bijvoorbeeld Elspeet en Uddel honderden mensen langs de kant van de weg en dat is ontroerend om te zien.”
Terugkijkend op de actie in Stroe kan Gerco alleen maar vol lof zijn. “Het was super, geweldig! Er was veel saamhorigheid en iedereen had geduld. M’n broer had zelfs de barbecue mee want we konden het veld niet af. Boeren zijn immers vindingrijk en denken heel praktisch”, zegt hij lachend.