Noord-Veluwe

ME pakt Gerrit op bij boerenprotest: "Ik was de sigaar omdat mijn trekker vooraan stond"

NUNSPEET - De 45-jarige Gerrit Polinder uit Nunspeet is maandagavond aangehouden en afgevoerd naar een cellencomplex in Zwolle. Samen met andere boeren stond hij met zijn trekker vooraan bij de blokkade A28/A50. Nadat de ME ter plaatse kwam bleek dat zij de sleutel van zijn trekker hadden ingenomen en Gerrit werd verzocht mee te komen. Even later zat hij in een cel.
In Zwolle is hij 3,5 uur vastgehouden, een voor hem onwerkelijke situatie. “Wat doe ik hier dacht ik. Ik heb vervolgens maar alles eerlijk verteld hoe het zat en daar kreeg ik wel begrip voor”, vertelt Gerrit. Volgens hem stond hij op het moment van zijn arrestatie simpelweg op de verkeerde plek. “Toen de ME arriveerde was ik even wat eten aan het halen, maar ik had de sleutel in m’n trekker laten zitten. Eenmaal terug had de politie de sleutel in beslag genomen. Meerdere malen heb ik aangegeven dat als ze me de sleutel zouden geven, ik gewoon weg zou gaan. Helaas liep het anders.”

Warm onthaal

Laat op de avond werd Gerrit vrijgelaten en wachtte hem een warm onthaal door familie en medestanders. De volgende ochtend kan de Nunspeter rustig het verhaal vertellen en zegt hij ook zeker begrip van een aantal agenten te hebben gekregen. “Ik heb met de agenten een goed gesprek gehad en ze snappen waar ik voor sta. Het verhaal is dus niet dat ik niet wilde luisteren en om die reden afgevoerd ben. Ik was gewoon de sigaar omdat toevallig mijn trekker vooraan stond.”
Gerrit wil maar één ding en dat is simpelweg zijn werk doen. Dat is ook het signaal wat alle boeren wilden afgeven maandagavond. “We doen dat naar ons idee op de goede manier. Van bovenaf wordt geroepen dat we alles fout doen, maar laat ze maar eens aantonen of bij ons een stikstofprobleem is.”

'Het rammelt aan alle kanten'

Volgens de boer worden getallen uit 2018 gebruikt om de stikstofproblematiek te verklaren, maar dat is niet accuraat meer. “Genoeg boeren zijn sinds die tijd gestopt en dus lopen er ook minder koeien rond. De berekening zou nu heel anders zijn. Niemand kan ons vertellen hoe wij met de helft van de koeien moeten rondkomen. Het rammelt aan alle kanten. Boeren opruimen is het doel.”

Boer voldeed niet aan bevel volgens politie

De politie laat op Twitter weten dat inderdaad een trekker in beslag is genomen. "Dit na meerdere vorderingen en kansen om te vertrekken van de snelweg. Daarnaast zijn meerdere bekeuringen uitgedeeld voor rijden op de snelweg en niet voldoen aan bevel of vordering. De eigenaar van de in beslag genomen trekker op de A28 werd daarnaast aangehouden op verdenking van blokkeren van de snelweg en het niet voldoen aan bevel/vordering om te vertrekken. Hij was meegenomen naar het bureau voor onderzoek en is heengezonden met een dagvaarding. Er was geen reden om hem langer vast te houden." Het is overigens de enige aanhouding bij de boerenprotesten, zo bevestigt een woordvoerder van de politie.