Rivierengebied

Aangifte tegen Yassin Dagdag (PvdA Culemborg) niet in behandeling genomen

Aangifte tegen Yassin Dagdag (PvdA Culemborg) niet in behandeling genomen
Aangifte tegen Yassin Dagdag (PvdA Culemborg) niet in behandeling genomen © SRC & Omroep Gelderland
CULEMBORG - De Politie Oost-Nederland heeft in overleg met het Openbaar Ministerie de aangifte van bedreiging, die fractievoorzitter Machid El Boustati van Culemborgsbelang deed tegen Yassin Dagdag, fractievoorzitter PvdA geseponeerd.
Op 22 april deed El Boustati aangifte tegen Dagdag, omdat hij volgens hem na de installatie van de nieuwe raadsleden op 30 maart was aangevallen door de PvdA-fractievoorzitter. Daarbij zou hij onder meer in een wurggreep zijn genomen. Dagdag ontkende het gebruik van geweld of het uiten van bedreigingen.

Onvoldoende bewijs

De Politie Oost-Nederland heeft getuigen gehoord en bekeken of er op basis van alle informatie die er verzameld is, voldoende bewijs is om de aangifte in behandeling te nemen. Zij laten SRC schriftelijk weten dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om feitelijk vast te kunnen stellen wat er precies is voorgevallen. In overleg met het Openbaar Ministerie is het onderzoek stopgezet.
Zowel El Boustati als Dagdag zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Politiek motief achter aangifte

Dagdag laat weten dat hij vermoedt dat er een politiek motief lag achter deze aangifte. “Culemborgsbelang heeft er baat bij mij in een negatief daglicht te plaatsen. Ik ben namelijk kritisch op de manier waarop deze partij politiek bedrijft.” Niet alleen hij zelf maar ook zijn gezin heeft last gehad van deze kwestie, vervolgt hij.
Dagdag heeft overwogen zelf aangifte te doen van smaad en laster: “Dit soort acties zoals van El Boustati zijn het betonrot van onze lokale democratie”. Toch gaat hij  geen aangifte doen. Hij wil zich vol richten op de stad en werken aan betaalbare woningen en leefbare en veilige wijken.  Hij roept iedereen in de Culemborgse politiek op tot fair play.

Bezwaar aantekenen

El Boustati gaat bezwaar aantekenen tegen het stopzetten van het onderzoek. Volgens hem heeft de politie drie van de vijf getuigen gehoord. Ook geeft hij aan dat Dagdag hem in het Berbers heeft aan gesproken, daar konden de getuigen volgens hem waarschijnlijk niets zinnigs over zeggen. “Dat hij naar mijn keel greep waar iedereen bij was, is ook een feit”, aldus El Boustati. “Voor de politie moeten er natuurlijk blauwe plekken of schade aan mijn keel te zien zijn en die waren er niet”. Hij vervolgt met de opmerking: “De bode heeft hem met moeite van mij af moeten trekken. Daarnaast heeft Yassin Dagdag excuses over zijn gedrag aan zowel de burgemeester als alle fractievoorzitters gedaan. Dit doe je niet als je niets hebt gedaan”.
Ook herkent hij zich niet in de woorden die Dagdag gebruikt over de manier van politiek bedrijven van zijn partij. Volgens hem heeft Dagdag in de raad of in de media zich nooit kritisch uitgesproken over de vorm van politiek die Culemborgsbelang bedrijft.

Verbazing om reactie afdelingsvoorzitter van de PvdA

El Boustati verbaast zich vooral over de houding van de  afdelingsvoorzitter van de PvdA, Eric de Rijk: “In plaats van het incident te onderzoeken, probeert hij van zich af te bijten door afleidingen in zijn persbericht te plaatsen”. Hij zegt  nooit door De Rijk benadert te zijn met de vraag  wat er nu daadwerkelijk gebeurt is. “Ik had de PvdA jaren lang hoog zitten, maar door dhr. de Rijk is het voor mij naar een zeer laag niveau gedaald. De PvdA moet goed gaan nadenken of ze op deze manier de juiste koers aan het varen zijn”, aldus El Boustati.

PvdA zet streep onder de kwestie

Wat de PvdA Culemborg betreft staat er een duidelijke streep onder deze kwestie. Zij hebben altijd volledig vertrouwen gehad in hun fractievoorzitter. De Rijk vindt het belangrijk dat de aangifte tot niets heeft geleid en dat er is gebleken dat er met Yassin helemaal niets aan de hand is. “Het is een storm in een glas water gebleken”. Over het feit dat hij als afdelingsvoorzitter van de partij wordt genoemd door El Boustati reageert de Rijk met de woorden: “ Ach.. dat zal wel, het is belangrijker om nu duidelijk te maken dat er niets aan de hand was”.  Hij neemt kennis van de woorden en noemt de kwestie een uit elkaar gespatte zeepbel. Zij gaan zich weer richten op Culemborg en de maatschappelijke problemen, aan dit soort persoonlijke zaken wil de partij verder niet mee doen.