Rivierengebied

Gemeente Tiel gaat Oekraïense vluchtelingen in voormalige school huisvesten

Gemeente Tiel gaat Oekraïense vluchtelingen in voormalige school huisvesten
Gemeente Tiel gaat Oekraïense vluchtelingen in voormalige school huisvesten © SRC
TIEL - Gemeente Tiel gaat Oekraïense vluchtelingen huisvesten in het voormalige schoolgebouw van De Bataaf aan het Hooibeestje 3 in de wijk Passewaaij.
De gemeente wil een bijdrage leveren in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment worden er al 75 mensen in een oud gebouwdeel van Ziekenhuis Rivierenland gehuisvest welke geschikt gemaakt is als tijdelijke woonruimte.

Antikraak

Op dit moment wordt de voormalige school nog antikraak bewoond door drie personen en is er nog één ruimte in gebruik door een kunstenaar. Voor hen is een alternatief woonadres gevonden in een voormalige school in Drumpt. Op 22 juli moeten zij het pand aan het Hooibeestje hebben verlaten.

Een kleine verbouwing

De komende maanden wordt De Bataaf geschikt gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen door middel van een kleine verbouwing. Het is de bedoeling dat zij in oktober intrekken in deze tijdelijke opvanglocatie.

Inloopavond voor bewoners

Omwonenden zijn per brief geïnformeerd. Voor hen wordt er op dinsdag 5 juli een inloopavond georganiseerd in het gebouw aan het Hooibeestje 3. Tussen 19.00 en 20.30 uur kan er worden binnen gelopen voor het verkrijgen van meer info.

Lokaal Liberaal Tiel heeft vragen gesteld aan het college

Lokaal Liberaal Tiel geeft aan dat zaterdag aan het einde van de middag de gemeenteraad is geïnformeerd over het besluit om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in de voormalige school. De partij heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de gang van zaken. Ze vragen zich onder andere af waarom de Raad niet eerder is geïnformeerd tijdens één van de raads- of commissievergaderingen. Ook het feit dat de omwonenden eerder zijn geïnformeerd dan de raad komt aan de orde.

Bewoners sturen e-mail aan de gemeente

Op social media is te lezen dat een aantal bewoners van de Vuurvlinder een e-mail hebben gestuurd naar de gemeente. Zij vinden het beschamend dat zij via via hebben gehoord van het voornemen om De Bataaf in gebruik te nemen als grootschalige opvanglocatie. "Om vervolgens stel op sprong vanwege paniek in het gemeentehuis, omdat dit 'geheim' te vroeg was uitgekomen, op zaterdag middag bewoners dan toch maar middels een brief op de hoogte te stellen", schrijven de bewoners van de Vuurvlinder.
Verder geven ze aan dat ze er voorstander van zijn om vluchtelingen te helpen maar zien ze opvang in de oude Bataaf niet zitten. Ze zijn van mening dat de locatie moet worden omgebouwd naar woningen voor starters en jonge gezinnen die zich willen vestigen in Tiel, zoals oorspronkelijk ook de bedoeling was. Een betere locatie voor het opvangen van vluchtelingen vinden ze een bedrijfspand of een locatie aan de rand van Tiel. "Hiermee voorkom je potentieel negatieve impact, zo houd je rust in de buurt en bewijs je als gemeente dat wat je aan de voorkant beschrijft in een visie ook aan de achterkant wordt waargemaakt", aldus de bewoners van de Vuurvlinder.