Campagne ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ van start

Doorbreek de cirkel van geweld
Doorbreek de cirkel van geweld © Gemeente Veenendaal
ELST - Van 28 juni tot 19 juli is in Elst de buitententoonstelling ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ te zien. Doel van deze campagne is om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en om in actie te komen, om de cirkel van geweld te doorbreken.
Wethouder Hans Boerkamp: “Je huis moet voor iedereen een veilige plek zijn. Voor te veel volwassenen en kinderen is dat niet het geval, helaas. Ook in Achterberg, Elst en Rhenen. Praten helpt. Als je slachtoffer bent, of pleger, of als je je zorgen om iemand maakt. Ik hoop dat deze tentoonstelling helpt om het gesprek op gang te krijgen. Met een kleine opmerking kan je al het verschil maken”.

Indrukwekkende verhalen

Op de route van de Tabaksweg (bij Het Bestegoed) naar de Schoolweg staan 15 grote portretten. Daar staan mensen op die slachtoffer waren van huiselijk geweld, samen met de persoon die heeft geholpen om uit de situatie te komen. Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen. U kunt ze lezen via de QR-code die op de portretten staat.
Opening tentoonstelling De tentoonstelling wordt geopend op dinsdag 28 juni om 15.00 uur bij Het Bestegoed in Elst.

Programma:

15:00 uur Welkom
15:05 uur Toelichting door Open Mind – bedenker en maker van tentoonstelling
15:10 uur Gedicht van Samira Serghini
15:20 uur Ervaringsverhaal door Simone (een van de geportretteerden)
15:20 uur Ervaringsverhaal van Esther Driesman (politie basisteam Heuvelrug)
15:30 uur Onthulling billboard tentoonstelling en overhandigen magazines
Napraten in Het Bestegoed

In gesprek met ervaringsdeskundigen en professionals

Medewerkers van het CJG en het Sociaal Team zijn aanwezig op de route van de tentoonstelling om in gesprek te gaan met bezoekers:
  • Donderdag 30 juni 14.30 - 16.00 uur
  • Dinsdag 5 juli 12.00 - 13.30 uur
  • Vrijdag 15 juli 11.00 - 12.30 uur

Film ‘Take My Eyes’ op 28 juni om 19.30 uur in Huis van de gemeente Rhenen

Op 28 juni kijken we in het Huis van de gemeente Rhenen naar de film ‘Take My Eyes’. Deze film gaat over een gezin waar geweld langzaam naar binnen sluipt. Na afloop is er een nagesprek met een slachtoffer en een pleger van huiselijk geweld. De film is gratis toegankelijk voor iedereen. Wel graag aanmelden via aanmelden@Samen-Veilig.nl.

Huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Helaas blijft deze problematiek vaak (lang) onzichtbaar. Dat komt doordat het geweld zich voornamelijk achter de voordeur afspeelt en slachtoffers vaak niet zelf naar buiten treden. Juist daarom is het belangrijk dat mensen uit de omgeving (signalen van) huiselijk geweld en kindermishandeling herkennen en hier vervolgens ook melding van maken.
Mensen uit de omgeving van slachtoffers pikken vaak wel signalen op, maar doen er niets mee. Omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen met hun vermoedens, omdat ze niet betrokken willen worden of om andere redenen. We willen hen stimuleren om in ieder geval iets te doen om de cirkel van geweld te doorbreken. Niets doen is geen optie!

Hulp nodig? Bel Veilig Thuis via 0800 - 2000

Zoekt u hulp of heeft u vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800 – 2000 voor advies of een melding. Het is ook mogelijk om anoniem te chatten met een medewerker. Kijk voor meer informatie op http://www.veiligthuis.nl.