Beuningen definitief akkoord met verkleinde versie Anima Mundi

Artist impression van het originele Anima Mundi plan
Artist impression van het originele Anima Mundi plan © De Tempelhof
WINSSEN - Het kunstenaarsechtpaar Adelheid en Huub Kortekaas mag van de gemeente Beuningen definitief 16 beelden plaatsen in hun beeldentuin De Tempelhof in Winssen. Bezwaren van omwonenden zijn afgewezen, zo is woensdag bekendgemaakt.
Vier omwonenden hadden bezwaarschriften ingediend tegen de omgevingsvergunning, maar die zijn door de bezwaarschriftencommissie van tafel geveegd. Volgens de commissie passen de beelden binnen het geldende bestemmingsplan. Het is niet bekend wanneer de beelden (een verkleinde versie van Anima Mundi) worden geplaatst in de achtertuin van de familie Kortekaas.

Beelden passen in bestemmingsplan

Eén bezwaarschrift was te laat ingediend en twee andere omwonenden hebben geen direct zicht op de beeldentuin en hebben daarom geen recht van spreken, zo stelt de commissie. Het vierde bezwaar is ongegrond verklaard, omdat de 16 beelden keurig passen binnen het bestemmingsplan.
Tekst gaat verder onder de video:
De entree naar de beeldentuin is op Hanemanstraat 2, nabij de dijk en de uiterwaarden. Mocht de beeldentuin enorm veel bezoekers aantrekken en bijgevolg veel verkeer veroorzaken bij natuurgebied de uiterwaarden, dan zouden inwoners van Winssen aan de bel kunnen trekken bij de rechter. Het college van B&W en de gemeenteraad hebben er in principe niets meer over te zeggen.

Financiering door middel van fundraising

"Hallelujah, eindelijk na al die jaren," reageert Adelheid Kortekaas op de positieve berichten vanuit het Beuningse gemeentehuis. Het bestuur van stichting Anima Mundi gaat volgens haar nu een fundraising opzetten voor de financiering van het project.
"Daar bemoeien wij ons niet mee. Mijn man en ik hebben alleen het ontwerp voor het project gemaakt. De rest regelt het bestuur," vertelt Kortekaas.

Tegenstanders: Kunstwerk te grootschalig

Aanvankelijk zou de tempel pal naast de dijk (op dezelfde hoogte) worden neergezet. Daar kwamen zo'n zes jaar geleden veel bezwaren tegen uit de kern Winssen, en de gemeenteraad ging onder die druk niet akkoord. Vorig jaar was er het plan om de beelden in een boomgaard te plaatsen langs de dijk in Winssen. Daarvoor moest het bestemmingsplan worden aangepast en ook daarvoor was geen meerderheid te vinden in de gemeenteraad van Beuningen.
De eerste plannen voor het omstreden kunstwerk dateren al uit de jaren '80. Het laatste plan is volgens de tegenstanders gewoon een soort verkleinde versie van Anima Mundi. De tegenstanders vinden het kunstwerk nog altijd te grootschalig, zo dicht gelegen bij de rivier en natuurgebied de uiterwaarden.

Beelden gemaakt van staal

Het oorspronkelijke plan voor Anima Mundi was een openbare kunsttempel van honderd meter lang en bijna 15 meter breed. Aan het begin en het einde zou een ongeveer zeven meter hoge poort komen te staan. De tempel zelf zou bestaan uit ruim 6 meter hoge losse beelden, gemaakt van staal.
Anima Mundi betekent letterlijk "ziel van de wereld". Het moet een plek worden waar mensen kunnen filosoferen over het leven, of waar ze even tot zichzelf kunnen komen. Het is de bedoeling dat je voelt dat je deel uitmaakt van het universum, en beseft dat je onderdeel bent van iets veel groters.