Bibliotheek gratis voor jeugd onder 18 jaar

Bibliotheek gratis voor jeugd onder 18 jaar
Bibliotheek gratis voor jeugd onder 18 jaar
NIJKERK - Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de openbare bibliotheek. De Eerste Kamer ging eerder dit jaar akkoord met dit voorstel van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media).
In de ‘Bibliotheekwet’ stond eerst nog dat gemeenten ervoor konden kiezen om een bijdrage te vragen aan leden onder de 18 jaar. Het bedrag mocht toen maximaal de helft zijn van wat een volwassene betaalt.
Staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur): “Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan. Uit onze evaluatie van de Bibliotheekwet blijkt echter dat bibliotheken die een jeugdbijdrage vragen minder leden onder de 18 trekken. En dat terwijl we het lezen onder de jeugd juist willen stimuleren. Met deze wetswijziging kunnen alle jonge mensen vanaf 1 juli kosteloos gebruikmaken van alles wat de bibliotheek ze fysiek en online te bieden heeft: van boeken tot muziek, en van cursussen volgen tot andere jonge mensen ontmoeten.”

Compensatie voor gemeenten

In 2021 waren er nog 13 gemeenten waar bibliotheken een jeugdcontributie vroegen. Die gemeenten krijgen de komende twee jaar van de Rijksoverheid compensatie voor de inkomsten die ze mislopen doordat die contributie wegvalt.
Vanaf 1 juli vervalt in de openbare bibliotheken de jeugdcontributie. Iedereen onder de 18 jaar kan dan gratis lid worden van de bibliotheek.