Achterhoek

Oppositie hekelt formatie in Berkelland

Oppositie hekelt formatie in Berkelland
Oppositie hekelt formatie in Berkelland © REGIO8
BORCULO - De nieuwe gemeenteraad van Berkelland heeft dinsdagavond ingestemd met het coalitieakkoord. Wel plaatsten de oppositiepartijen een aantal opmerkingen bij gemaakte keuzes van de formateur en de onderhandelaars.
“De kiezer heeft verloren", vindt fractievoorzitter Evelien Daalwijk van OBL/BBB. "Als er naar hen was geluisterd, dan konden ze niet om ons heen.” Daalwijk is pas sinds kort fractievoorzitter, nadat Bennie Morsink werd weggestuurd. Dat was reden voor de andere partijen om OBL/BBB ondanks een verkiezingsoverwinning links te laten liggen. Ook Andra Weg van GroenLinks plaatste een kanttekening bij het coalitieakkoord. Ze vindt het jammer dat er twee wethouders zijn met 0,8 fte. “Dat is niet meer van deze tijd”, vult ze aan.
In het nieuwe coalitieakkoord liggen er grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Ook de stikstofsituatie werd aangehaald door Marcellino Kropman van de VVD: ”Wij gaan niet over stikstof, maar onze agrariërs hebben er wel last van, Wij moeten ervoor zorgen dat wij hen zoveel mogelijk helpen. Daarnaast wil ik benadrukken dat in dit mooie coulisselandschap is geen plek voor een windmolen, of een zonnepark."

Installatie

Hans van der Noordt, (D66), Arjen van Gijssel (CDA), Gerjan Teselink (VVD) en Betsy Wormgoor (PvdA) werden dinsdag officieel benoemd tot wethouders. Ook werden er vier nieuwe raadsleden benoemd, zodat de raad weer volledig is. De eerste opdracht voor de raadsleden is helder: Een besluit nemen over de nieuwe locatie voor de te bouwen sporthal in Ruurlo. Daar buigt de raad zich op 5 juli weer over.