Noord-Veluwe

Harderwijker Speld voor Eric Klijntunte

Harderwijker Speld voor Eric Klijntunte
Harderwijker Speld voor Eric Klijntunte © Moniek Winters
HARDERWIJK - Eric Klijntunte ontving tijdens een korpsavond van de brandweer van Harderwijk de Harderwijker Speld uit handen van burgemeester Harm-Jan van Schaik. Klijntunte kreeg de onderscheiding op grond van zijn grote verdiensten als vrijwilliger bij de brandweer.
Negentien jaar was Eric vrijwillige brandweerman. In 2021 is hij officieel uit dienst gegaan bij de brandweer. In de paar jaar voor de uitdiensttreding, moest hij een stap terug doen vanwege multiple sclerose. Hoewel hij de laatste jaren niet meer zelf uitrukte, bleef hij belangrijk voor de brandweer. Met evenveel inzet en energie nam Eric ondersteunende taken op zich, waaronder oefeningen uitzetten, collega’s begeleiden en bijscholing.

Karakter

Eric is een voorbeeld voor velen. Ook burgemeester Van Schaik bewondert de positiviteit en daadkracht van Eric: “Alle energie die hij had, gaf hij altijd aan anderen. Nu blijft hij, ondanks zijn beperkingen, energie geven aan anderen. Dat is even bijzonder als uniek. Het was mijn eer om hem te onderscheiden met de Harderwijker Speld.”

De speld

De zilveren Harderwijker Speld wordt uitgereikt aan mensen die zich voor de gemeente Harderwijk of Hierden bovengemiddeld verdienstelijk hebben gemaakt. De Harderwijker Speld is een gestileerde afbeelding van een met vijf bastions versterkte stad Harderwijk met in het midden een afbeelding van het oudste stadszegel zijnde een kofschip met daarop een zeil voorstellend de gemeentevlag.