Rivierengebied

Nieuwe dorpspomp voor nieuwbouwwijk de Horst

Dit is de nieuwe dorpspomp in de wijk Horst
Dit is de nieuwe dorpspomp in de wijk Horst © RN7
DRUTEN - In de Drutense nieuwbouwwijk de Horst is zondagmiddag een gloednieuwe dorpspomp onthuld. De pomp is een herinnering naar de oude wijk de Horst en moet, net als vroeger toen er ook een dorpspomp stond, een ontmoetingsplek worden.
Bekijk in de video hoe de pomp wordt onthuld. Tekst gaat daarna verder:
Eind 2020 is het boek 'Voetstappen in de Horst' uitgebracht met verhalen van oud-bewoners van de vroegere Horst. Uit dat boek blijkt dat de dorpspomp vroeger een centrale rol had voor de buurt. De waterpomp werd in 1867 geplaatst door de gemeente. Toen Druten in 1951 leidingwater kreeg, was er geen noodzaak meer voor de pomp en is die uiteindelijk weggehaald.
De Werkgroep dorpspomp Horst heeft na de realisatie van het boek een plan opgepakt om een nieuwe dorpspomp te bouwen en te plaatsen, want de oude is verdwenen. "We weten ook niet waar die is gebleven", vertelt Ruud van Kraaij van de Werkgroep dorpspomp Horst. "Aan de hand van oude foto’s en verhalen van voormalige bewoners hebben we getracht de nieuwe pomp zo goed mogelijk na te maken."

Vers water

Uit de nieuwe pomp komt vers water, aangesloten door Vitens. Een bezoeker van de onthulling reageert enthousiast. "Het water smaakt uiteraard uitstekend. Het was mooier geweest als er bier in had gezeten. Het water smaakt precies zoals het thuis ook smaakt."
"Ik denk dat er heel veel gebruik wordt gemaakt van de pomp en vooral door de kinderen hier in de buurt", zegt wethouder Gérard de Wildt die de pomp mede mocht onthullen.

Waterverspilling

Op de pomp zit een knop en als je daar op drukt komt er een hoop water uit. De wethouder denkt dat er wel wat waterverspilling komt, zeker als kinderen ermee gaan spelen. "Dat zal zeker gebeuren denk ik. Als het uit de hand loopt moeten we er als gemeente iets tegen doen. Maar het is ook leuk als kinderen met water kunnen spelen", aldus De Wildt.