Noord-Veluwe

Lang gekoesterde wens in vervulling: fietspad langs de Geldersche Gracht nu geopend

Na de opening werd het fietspad door genodigden gelijk getest.
Na de opening werd het fietspad door genodigden gelijk getest. © Jack Aalderink
OLDEBROEK - In het buitengebied van Oosterwolde ligt sinds kort een nieuw fietspad langs de Geldersche Gracht. Op feestelijke wijze is het pad woensdag geopend.
Door de aanleg is het bestaande fietspad vanaf de Leidijk in Kamperveen richting de Geldersche Gracht nu verbonden met het pad van de Grachtenweg richting de Zwarteweg in Oosterwolde. Hiermee gaat een door velen gekoesterde wens in vervulling. "Fijn om te zien dat fietsers nu via deze geheel verharde route van Kampen naar Oldebroek kunnen fietsen en andersom. Ik hoop dat velen gebruik maken van het fietspad en zo extra genieten van deze geweldig mooie omgeving", aldus de Oldebroekse wethouder Liesbeth Vos.
Voor de aanleg van het 1200 meter lange stuk fietspad, op grondgebied van het waterschap, is voor 75 procent gebruik gemaakt van gerecycled beton. Er is geen grond afgevoerd of aangevoerd, wat zorgt voor zowel minimaal transport als minimale verplaatsing van grond en dus minder uitstoot.
Kort voor en tijdens de aanleg is preventief elke week door een ecoloog bekeken of er zich broedende vogels in het tracé van het fietspad bevonden. Dit was niet het geval, waardoor de aanleg vlot is verlopen. Tot slot zijn de bermen van het fietspad ingezaaid met het bloemrijke zaadmengsel ‘Weidevogel Geluk’. Dit mengsel is geschikt voor broedende weidevogels, met veel bloemen die insecten aantrekken. Alles bij elkaar is er zo een fietspad aangelegd voor toerist en recreant met oog voor de natuur.