Rijk van Nijmegen

Nog eens 200 euro extra energietoeslag beschikbaar

De inflatie in mei 2022 bedroeg volgens eerste schattingen zo'n 10,2% in Nederland
De inflatie in mei 2022 bedroeg volgens eerste schattingen zo'n 10,2% in Nederland © RN7
NIJMEGEN - Alle inwoners die recht hebben op de energietoeslag en inwoners die de energietoeslag na aanvraag hebben gekregen, krijgen nog eens 200 euro extra van de gemeente Nijmegen. Eerder ontvingen zij al 600 euro energietoeslag. De gemeente stelt hiervoor meer geld beschikbaar dan zij van het Rijk krijgt.
Eerder heeft de gemeente Nijmegen gekozen om de landelijke richtlijn op te volgen door aan te sluiten bij het lokaal minimabeleid. De energietoeslag werd daarom uitgekeerd aan iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Omdat er toen onvoldoende geld beschikbaar was van het Rijk, is het bedrag toen bijgesteld van 800 naar 600 euro. Nu stelt de gemeente Nijmegen toch 3,4 miljoen euro extra beschikbaar om het bedrag alsnog aan te vullen tot 800 euro.

Financiële problemen voorkomen

"De prijsstijging leidt bij de minima al snel tot (nog meer) armoede. Daarom ben ik ben blij dat deze inwoners 200 euro bovenop de eerdere toeslag van 600 euro ontvangen", legt wethouder Werk en Inkomen Petra Molenaar uit. "Doordat we met de energietoeslag aansluiten op ons minimabeleid van 130% van het sociaal minimum, ontvangen meer dan 17.000 huishoudens de toeslag en bereiken we ook de mensen die werken maar alsnog in armoede leven.”
De extra toeslag wordt in september uitgekeerd. Inwoners met recht op de toeslag hoeven geen actie te ondernemen. Inwoners met een laag inkomen die niet automatisch de energietoeslag ontvangen, komen mogelijk wel in aanmerking voor de toeslag. Zij kunnen de voorwaarden vinden en de toeslag aanvragen via deze link.