Rijk van Nijmegen

Elke klas een eigen kip

De kippen in de ren
De kippen in de ren © RN7
NIJMEGEN - Kippen op een schoolplein; het lijkt missschien gek, maar niet voor de leerlingen van basisschool De Driemaster, in de Nijmeegse wijk Bottendaal. Hier hebben ze een heuse kippenren waar tien kippen en drie konijnen leven.
"Wij hebben al een groen schoolplein, in deze visie vonden wij dat daar dieren thuishoorden,” vertelt Lyëtte Wullems, Directeur van basisschool De Driemaster. “Wij hebben al een bijen– en insectenhotel en daar hoorden kippen ook bij.” Het idee hiervoor kwam niet alleen vanuit de school, ook schoolbuurman Ronald had een aandeel: “een actieve groep ouders, onder wie de buurman onderhouden de school. In overleg met hem is het idee geboren.”
Bekijk de beelden. Tekst gaat daaronder verder:
De buurman zorgt voor de kippen en deze gaan ’s nachts ook bij de buurman in het hok, maar de school is de eigenaar van de kippen: “Ze zijn van de Driemaster, maar de buurman verzorgt ze. Via een gat in de muur kunnen ze ‘s nachts naar de buurman.”
De kippen zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Zo vertelt Lyëtte: “Sinds kort leggen ze ook eieren. Deze nemen we dan ook mee naar de klas en geven hier les over. Ook worden de eitjes gebruikt om mee te koken. Kinderen leren zo waar hun voedsel vandaan komt.” Na navraag blijkt dat de kippen niet hoeven te vrezen gegeten te worden: “Nee de kippen worden niet geslacht.”