Rivierengebied

Energieadvies op wielen in Deest

Bij de energiebus praten buurtbewoners over de verduurzaming van hun huis
Bij de energiebus praten buurtbewoners over de verduurzaming van hun huis © RN7
DEEST - Bij een speciale energiebus gingen inwoners van Deest dinsdag in gesprek over verduurzaming en energiebesparing. Medewerkers van adviesorganisatie Spectrum gaven in opdracht van de gemeente voorlichting aan inwoners over de mogelijkheden voor duurzame verwarming.
Het idee van de energiebus is ontstaan tijdens de coronaperiode. Medewerkers van Spectrum, een adviesorganisatie voor maatschappelijke vraagstukken, konden plotseling niet meer terecht in openbare ruimtes om gesprekken aan te gaan over verduurzaming. “Met een bus kan je buiten staan en afstand houden,” vertelt Dorothé Jacobs van Spectrum.
De tekst gaat verder onder de video:
Inwoners reageren enthousiast op de bus. De adviesorganisatie krijgt reacties als: ‘wat goed dat de gemeente dit doet’ en ‘wat goed dat er aandacht is voor het thema energie besparen.’ Jacobs heeft wel een vermoeden waar dat enthousiasme vandaan komt: “De gasprijzen schieten gigantisch de lucht in. Mensen maken zich oprecht zorgen over hoe ze straks rond kunnen komen.”

Verduurzaming

Om energie te besparen wordt er veelal gesproken over het verduurzamen van huizen, maar dit gaat niet altijd van een leien dakje. “Het heeft deels te maken met gedragsverandering, maar ook dat mensen het willen en kunnen om hun huis te verduurzamen. En dat is best prijzig”, zegt Jacobs.
De mensen die uiteindelijk de knoop doorhakken om wel in te zetten op verduurzaming lopen vervolgens tegen een ander probleem aan. Jacobs kreeg onlangs bijvoorbeeld een reactie van iemand die graag een hybride waterpomp wilde aanschaffen, “maar die had van de installateur gehoord dat hij een jaar moest wachten.”
De energiebus kan hier relatief weinig aan doen, maar probeert te helpen waar mogelijk. “Het zijn uitdagingen waar we met z’n allen voor staan, en waar we ons van bewust moeten zijn”, zegt Jacobs.

Energiebus elders

De energiebus zal de komende weken nog regelmatig in de gemeente Druten staan. Op woensdag 15 juni zal die nogmaals op het plein bij ’t Trefpunt staan en op dinsdag 28 juni en vrijdag 1 juli is de bus te vinden bij het speeltuintje Lindenpad-Teijsenstraat.
Na afloop van een gesprek krijgen bezoekers een ledlamp, brievenbusborstels, radiatorfolie of een tochtstrip mee. Met die laatste drie items kan de tocht buiten gehouden worden.