Rijk van Nijmegen

'Staat De Nieuwe Winkel nu internationaal in de spotlights, komen er nog meer fastfoodrestaurants bij'

Een lekkere hamburger en frietjes gaat er bij bijna iedereen wel in
Een lekkere hamburger en frietjes gaat er bij bijna iedereen wel in © Pxhere
NIJMEGEN - Nu er concrete plannen liggen voor de vestiging van Burger King en Kentucky Fried Chicken nabij de Blokken van Struycken in Bijsterhuizen én nabij knooppunt Ressen bij Pathé Lent, trekt GroenLinks aan de bel. Ze maken zorgen over de toename van het aantal fastfoodrestaurants in de regio en hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Net nu Nijmegen weer in internationaal in de spotlights staat door de tweede Michelinster en een groene Michelinster voor het plantaardige restaurant de Nieuwe Winkel, moet Nijmegen die uitstraling behouden vindt GroenLinks. "Fastfoodrestaurants bij de binnenkomst van de stad kunnen aan dit beeld ernstig afbreuk doen", valt te lezen in de brief. De partij wijst hen er op dat de stad een lokaal preventieakkoord heeft die iedereen moet stimuleren om gezond te eten, te drinken en te bewegen.

'Fastfood kan ook het klimaatprobleem vergroten'

Ze wijzen op het advies van het Voedingscentrum die vindt dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen. "Ook in de regio Nijmegen is het aanbod aan fastfood zoals friet, hamburgers, kebab en pizza al enorm. Bij een groter ongezond aanbod, neemt voor de consument de verleiding toe. Meer ongezond eten leidt tot hoger risico op overgewicht en ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Daarbij bestaat fastfood vaak uit veel dierlijke eiwitten die ook nog eens het klimaatprobleem vergroten."
GroenLinks wil daarom van het college weten of ze bereid is fastfoodrestaurants te weren, hoe ze dat denkt aan te pakken en of ze bereid is - waar keuzes nog open liggen - juist lokaal duurzaam geproduceerd voedsel in restaurants te bevorderen.