Rijk van Nijmegen

“Effecten hotel Berendonck op Alverna en Vennengebied zijn minimaal”

Het hotel moet op de parkeerplaats van Thermen Berendonck gerealiseerd gaan worden.
Het hotel moet op de parkeerplaats van Thermen Berendonck gerealiseerd gaan worden. © Google
WIJCHEN - De effecten van het hotel dat bij Thermen Berendonck gerealiseerd wordt op Alverna en het Vennengebied zijn minimaal, zegt het Wijchense college. Vanuit het dorp zijn grote zorgen over de toename van drukte als gevolg van verschillende ontwikkelingen rondom toerisme. Bewoners wil graag dat al die initiatieven in samenhang behandeld worden, maar het Wijchense college vindt dat het hotel op de Berendonck daar geen onderdeel van hoeft uit te maken. Als alles op schema blijft lopen en er volgt geen beroepsprocedure of gang naar de Raad van State, zou na de zomer de schop al in de grond kunnen voor de realisatie van het hotel.

Actiegroep

De actiegroep Vrienden van de Vennen vraagt met de actie ‘Stop massatoerisme in het Vennengebied’ aandacht voor de volgens de actiegroep negatieve effecten op het Vennengebied en omgeving Heumenseweg als gevolg van diverse toeristische ontwikkelingen rondom Alverna. Naast het hotel op de Berendonck liggen er namelijk ook plannen voor een uitbreiding van Camping De 3 Linden en wordt camping de Wighenerhorst een vakantiepark van Landal Greenparks. Omdat er zo veel tegelijkertijd gebeurt rondom Alverna, wil de actiegroep daarom dat het geheel in samenhang bekeken wordt.

Weinig effect

De ontwikkeling van het hotel bij Thermen Berendonck heeft volgens wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) echter weinig effect op Alverna en het Vennengebied en hoeft daarom niet meegenomen te worden in die integrale beoordeling. “Het hotel is bedoeld om bezoekers van het wellnesscomplex een overnachtingsmogelijkheid te bieden. De capaciteit van het wellnesscomplex wordt niet groter. Het hotel zal dan ook niet tot substantieel meer bezoekers leiden, mensen blijven gewoon langer. Een enkeling zal misschien een wandeling in het Vennengebied gaan maken, in het kader van de toeristische druk op het gebied is dit te verwaarlozen. Daarnaast ontsluit het Thermencomplex niet via de Heumenseweg, maar via de Graafseweg bij de Teersdijk, waardoor er geen extra druk op de Heumensweg hoeft te ontstaan.”

Samenhang

De andere initiatieven wil het college wel in samenhang behandelen. “Daarvoor moeten we de feiten in kaart gaan brengen”, zegt Gerrits. “Wat is de huidige belasting van de Heumenseweg en het Vennengebied? Wat is de capaciteit? Er zijn deskundige bureaus die dat in kaart kunnen brengen, en dat onderzoek zijn we aan het voorbereiden. Ook heeft Staatsbosbeheer er vast beelden bij wanneer een natuurgebied overlast is qua bezoekers. Als gemeente hebben we de taak om deze kennis hierbij te betrekken en een objectieve beoordeling te maken.”

Spreiding

Gerrits erkent dat spreiding van toerisme en recreatie belangrijk is. “Als regio zijn we bezig met hoe we voor die spreiding kunnen zorgen. We leven in een redelijk dichtbevolkt gebied, maar er zijn ook mooie uitloopgebieden. Het is zaak om te voorkomen dat iedereen naar dezelfde plek trekt. Daarvoor moeten we andere locaties creëren of beter ontsluiten. Er liggen kansen, maar we moet ook kijken naar wat een gebied kan hebben.”