Arnhem en omstreken

Wanhopig verzet tegen verkoop woning aan gemeente: 'Het is klote'

Verzet tegen koop en sloop van huizen door de gemeente Arnhem
Verzet tegen koop en sloop van huizen door de gemeente Arnhem © Verzet tegen koop en sloop van huizen door de gemeente Arnhem
ARNHEM - Bewoners van de Arnhemse Schaapsdrift en omgeving hebben dinsdagavond de onafhankelijkheid uitgeroepen in hun buurt.
Woensdagavond valt op het Arnhemse stadhuis een besluit over het bestendigen van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Tientallen huizenbezitters verweren zich tegen dat plan, omdat ze vrezen er financieel slecht af te komen. Als het voorstel wordt aangenomen mogen 150 huizenbezitters in de wijk Plattenburg hun huis bij verkoop alleen aan de gemeente Arnhem aanbieden. Het huis verkopen aan de hoogste bieder in vrije markt is dan niet mogelijk.

'Klein België'

In de straten rondom de Schaapsdrift valt aan de voortuintjes te zien dat men fel tegen het voorkeursrecht is gekant. Ook wapperen er overal Belgische vlaggetjes. Aan het begin van de straat is de nationale driekleur van België voorzien van de tekst: 'Welkom in Klein België.' Volgens de bewoners verwijst dat naar een verspreking van wethouder Cathelijne Bouwkamp.
Het plan van het Arnhemse stadsbestuur om het zware middel van het voorkeursrecht te gebruiken om de huizen in bezit te krijgen, stuitte vanaf de bekendmaking al op grote onrust. Huiseigenaren zeggen dat zij 'financieel worden gegijzeld' en hun toekomst in duigen zien vallen. Tientallen huizenbezitters in het buurtje achter treinstation Presikhaaf willen er niet weg. Nu er bovendien vaak boven de vraagprijs wordt geboden, zien zij weinig kans om een soortgelijke woning elders te vinden.
Met spandoeken in de straat maken de bewoners duidelijk dat zij niets willen weten van het plan van de gemeente om de huizen op te kopen en plat te schuiven. Dat is te zien in de reportage van streekomroep RTV Connect.
Volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp is het zware middel nodig om te kunnen voldoen aan de woningbouwopgave waar de gemeente voor staat. Volgens de wethouder is er nog geen concreet plan, maar is het inzetten van het middel van de Wvg nodig om speculanten geen kans te krijgen.
Als het voorstel van het college van burgmeester en wethouders met een meerderheid van de raad wordt aangenomen, dan geldt het voorkeursrecht voor een eerste periode van drie jaar, waarna dat eventueel nog verlengd kan worden . De gemeente kan onteigening niet uitsluiten. De stemming kan spannend worden, aangezien een aantal partijen nog niet kon zeggen hoe zij zullen stemmen. Bewoners van de Schaapsdrift en omliggende straten zeggen massaal naar het stadhuis te gaan om de stemming bij te wonen.