Rijk van Nijmegen

Nijmegen ‘geschokt’ over terugkeren vluchtelingen naar Ter Apel

Nijmegen ving 100 vluchtelingen uit Ter Apel op in de Jan Massinkhal.
Nijmegen ving 100 vluchtelingen uit Ter Apel op in de Jan Massinkhal. © Google Street View
NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is ‘heel erg geschokt’ over het feit dat vluchtelingen uit Ter Apel die tijdelijk opgevangen werden in de Jan Massinkhal weer teruggekomen zijn in die overvolle opvanglocatie in het noorden van het land. COA zou de gemeente ervan verzekerd hebben dat er plek was elders in het land voor deze mensen. Ook is het college verbaasd dat COA nog geen gebruikmaakt van de inmiddels gereedgemaakte opvanglocatie in het voormalige Belastingkantoor aan de Stieltjesstraat in Nijmegen.

Overbelasting Ter Apel

Vanwege de overbelasting in Ter Apel, bood Nijmegen in april aan 100 vluchtelingen tijdelijk op te vangen in de Jan Massinkhal, omdat de opvangcapaciteit voor Oekraïense vluchtelingen in de Jan Massinkhal grotendeels onbenut bleef. “Vanaf het begin was duidelijk dat hier afgelopen maandag een einde aan zou komen”, zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). “Het was ook een crisisopvang waar men mede door het gebrek aan privacy maar kort kon verblijven. COA heeft ons gezegd dat er elders in het land plek was om deze mensen hierna op te vangen. Nu blijkt dat een deel weer terug naar het overvolle Ter Apel is gegaan en daar niet onder goede omstandigheden verblijft.”

Belastingkantoor

Het college is ongelukkig met de suggesties die links en rechts worden gedaan dat het terugkeren van de vluchtelingen naar Ter Apel aan de gemeente Nijmegen ligt, omdat de opvang in de Jan Massinkhal opgehouden is. Te meer ook omdat Nijmegen een nieuwe opvanglocatie met 150 plekken beschikbaar en gereed heeft gemaakt voor een periode van vijf jaar met meer privacy waar vluchtelingen voor langere tijd kunnen verblijven. “Sinds vorige week is het voormalige Belastingkantoor aan de Stieltjesstraat klaar voor de opvang van vluchtelingen”, vertelt Vergunst. “Vooralsnog maakt COA hier echter geen gebruik van, en wij hopen dat ze dat snel alsnog gaan doen.”