Achterhoek

Fractievoorzitter Morsink weg na 'coup'

Fractievoorzitter Morsink weg na 'coup'
Fractievoorzitter Morsink weg na 'coup' © Bas te Velthuis
BORCULO - OBL/BBB heeft Evelien Daalwijk aangesteld als nieuwe fractievoorzitter voor de lokale partij in de gemeente Berkelland. Zij volgt Bennie Morsink op, omdat er volgens de raadsleden onvoldoende vertrouwen is in het leiderschap van Morsink.
“We willen alle neuzen dezelfde kant op hebben staan”, stelt raadslid Bouke Winters, “Na de verkiezingen kwam het idee bij het grootste gedeelte van de raadsleden dat Bennie Morsink niet de juiste voorzitter voor ons is.” Morsink zelf spreekt van een regelrechte coup: “De mensen van de BBB hebben ons gebruikt om in de raad te komen. Ze hebben geen enkele inspanning hoeven te leveren, en alle kosten rondom de verkiezingscampagne zijn uit de pot van OBL betaald. De afspraak was dat ik de komende vier jaar fractievoorzitter zou blijven, tot 2026. Nu zo kort na de verkiezingen wil mevrouw Daalwijk het stokje al overnemen, dat zag ik niet zitten.”
Morsink laat weten dat hij aanblijft als raadslid voor de partij: “Ik laat de kiezers niet in de steek. Het is mijn intentie om aan te blijven als raadslid en het volk te dienen.” Ook raadslid Winters van OBL/BBB hoopt dat na hectische tijden de rust terugkeert: “We hebben Evelien Daalwijk aangesteld, omdat zij de meeste voorkeur genoot onder de nieuwe leden van de BBB. Ze is open, eerlijk, transparant, verbindend en heeft een no-nonsense-aanpak. Bennie Morsink wilde nog heel graag door, maar hij vervulde de rol van voorzitter niet zoals wij dat graag zouden willen. Daarom hebben we de knoop doorgehakt en dit besluit genomen.”

‘Berichtje van mijn dochter’

Morsink werd afgelopen vrijdag via een mail op de hoogte gebracht: “Ik kreeg een berichtje van mijn dochter dat er maandagavond een vergadering zou plaatsvinden waarin ze een nieuwe fractievoorzitter wilden aanstellen. Ik was een paar dagen op vakantie, dus ik heb het naast me neergelegd. Ik heb verder niet te horen gekregen op welke gronden ze mij ongeschikt vinden als fractievoorzitter, dat ga ik in een toekomstig gesprek vast nog wel te horen krijgen. Ik wil de komende dagen eerst alles op een rijtje zetten voor mezelf, en daarna mogen ze het gesprek met mij aangaan.”