Noord-Veluwe

Zeer zeldzaam uiltje waargenomen in Elspeet

Dwergooruil ter illustratie.
Dwergooruil ter illustratie. © Cock Reijnders
ELSPEET - In Elspeet is sinds korte tijd een bijzondere uil waargenomen. Het gaat om een zogeheten dwergooruil en dat is heel zeldzaam. “Het is ongeveer de zestiende ooit die in Nederland is opgemerkt”, vertelt Frank van der Meer namens de stichting Waarneming.nl.
Kevin Kromhout is één van de gelukkigen die het dier gehoord heeft. “De uil roept vanaf ongeveer 22:30 uur tot 23:00 uur en gaat ook tot diep in de nacht door. We horen het geluid vanuit het bos in Elspeet komen”, vertelt hij. Ook Eric Jacobs heeft de uil gehoord. Hij heeft zijn waarneming ook doorgegeven. Volgens hem bevindt het dier zich in het buitengebied van Elspeet en ‘zingt hij continu’.
Op dit moment zijn er zeker twee locaties in Nederland waar de dwergooruilen zitten te roepen. “Dit hele kleine uiltje, zo’n twintig centimeter, komt normaal in Zuid-Europa voor en is tot 2021 slechts dertien keer in Nederland gezien. Dan is het zeker bijzonder dat nu in Drenthe en in Gelderland een uiltje aanwezig is”, laat de stichting weten.
“Ze overwinteren vooral in Afrika en als er eens eentje in Nederland opduikt dan zal dat dus vermoedelijk gaan om een vogel die tijdens de voorjaarstrek op weg van Afrika naar bijvoorbeeld Frankrijk of Italië te ver is "doorgeschoten" in noordelijke richting. Maar mogelijk schuiven ze in hun verspreiding ook langzaam op naar het noorden onder invloed van klimaatverandering”, concludeert Frank.
De kans om ze te zien is niet groot. Meestal beginnen ze te roepen na zonsondergang en vaak pas na 22:00 uur. “Wat typerend is voor de dwergooruil, en hoe ze eigenlijk altijd worden ontdekt, is door de harde, monotone zang die klinkt zodra het donker wordt. Het kan omwonenden uit hun slaap houden. Dat is ook hoe de vogel in de gemeente Nunspeet is ontdekt. De eerste waarnemer hoorde de vogel op maandag 23 mei. Het geluid kan eigenlijk alleen maar worden verward met de roep van de vroedmeesterpad”, zegt Frank.

Zie ook: