Rivierengebied

Mijn stekjesbieb is ook goed voor de sociale contacten

Mijn stekjesbieb is ook goed voor de sociale contacten
Mijn stekjesbieb is ook goed voor de sociale contacten © SRC
MAURIK - Een minibieb voor boeken is langzamerhand een bekend verschijnsel. In Culemborg staat inmiddels ook al een voedselkastje, een 'bibliotheek' voor boodschappen en left-overs. In Maurik staat sinds kort een plantenbieb. De 39-jarige initiatiefneemster Antoinette Termeer is superblij met haar stekjesbieb. "Ik leer zo ook weer nieuwe mensen kennen."
In het dagelijks leven is Antoinette huishoudelijk ondersteuner in de gehandicaptenzorg bij Prezzent in Culemborg. Ze heeft een sociale aard, maar had tot voor kort geen groene vingers. "Het idee is zomaar uit de lucht komen vallen," zegt ze over het ontstaan van haar plantenbieb. "Ik was bij een vriendin op bezoek en zij kreeg een kneusjesbox. We gingen samen kijken naar wat erin zat en ik heb toen ook wat stekjes mee naar huis genomen. Best leuk, vond ik opeens." 

Naam

De initiatiefneemster is vanaf dat moment steeds meer plantjes en stekjes gaan uitwisselen. "Een half jaar geleden heb ik een Facebookgroep opgericht met dit doel. En dat heeft uiteindelijk geleid tot het neerzetten van deze stekjesbieb." De naam die ze eraan gegeven heeft is: 'net (ge) stekt'. "Mijn moeder noemt me altijd Net. Zij maakt van Antoinette Net. Vandaar net in de naam. En net betekent ook vers - gestekt." Het begint nu aardig te lopen volgens Antoinette. "De ene dag wat beter dan de andere. Soms komen er drie op een dag. Soms wat meer. Het verdient wat mij betreft wat meer mond-tot-mondreclame. Ik hoop dat het aantal bezoekers nog wat aantrekt." Haar overbuurvrouw is bezig met een miniboekenbieb. "Misschien veroorzaken we samen straks wel files in de straat," lacht ze. 

Stekjesbiebroute

Bij navraag blijken er meer plantenbiebs te zijn in de omgeving. Volgens Antoinette zitten er ook nog biebjes in Buren, Ingen, Neerijnen en in Tiel. Ze zijn goed verstopt. "Het zou leuk zijn om daar een route van te maken," oppert de initiatiefneemster. "We hebben ook een openbare Facebookpagina. Daar zet ik ook in wat het aanbod is." Het gaat Antoinette met name om de kamerplantjes, maar ook gerelateerde artikelen mogen in de kast. "Ook plastic kweekpotjes en gewone bloempotten zijn welkom," zegt Antoinette hierover. "Zelf ben ik van de interieurstyling, dus ik wissel zelf nogal eens de kleuren bij mij in huis." 

Bekendheid

Antoinette hoopt dat het iets beter gaat lopen. "Dan krijg ik wat meer bekendheid en kunnen we doorgaan met ruilen van stekjes. Want we leven in dure tijden. En dan is het juist extra leuk om stekjes met elkaar te kunnen uitruilen." Voor het geval dat de belangstelling voor de stekjesbieb groter groeit, heeft een andere buurvrouw al aangeboden om te splitsen en allebei een deel voor hun rekening te nemen. Hoewel haar man wel eens moppert dat het huis erg vol komt te staan, vindt hij het wel erg leuk. "Hij vindt het echt prima." Regelmatig schrikt Antoinette op van een biebbezoeker die voor har raam verschijnt. "Maar toch is het hartstikke goed voor de sociale contacten, want ik spreek heel veel mensen zo." 
De planenbieb staat op Lijsterbesstraat 72 in Maurik.