Noord-Veluwe

Kuddebeschermingshonden wennen langzaam maar zeker

Eén van de twee kuddebeschermingshonden.
Eén van de twee kuddebeschermingshonden. © Daphne van Zomeren
ELSPEET - De kuddebeschermingshonden van schaapskudde Elspeter Heide beginnen langzaam te wennen aan hun nieuwe omgeving. Het zijn twee honden van het ras Mastin Español de Trabajo, die bekend staan om hun moed en trouw. Ze zijn er nu inmiddels zo'n vier weken.
“We zijn nog aan elkaar aan het wennen”, laat schaapherder Daphne van Zomeren weten. “Maar we maken steeds verder stapjes voorwaarts. Dat is heel bijzonder om te ervaren. De kuddebeschermingshonden en schapen wennen ook steeds meer aan elkaar. De honden gaan steeds meer op in de kudde, als ze in het nachtverblijf samen zijn.”

Veel veranderingen

Voor Daphne is er veel veranderd. Veel dingen die eerder normaal waren, moeten ineens een nieuwe vorm krijgen. “Want hoe vang je een schaap met twee honden aan je vast? Twee honden aan de riem maakt je ook minder wendbaar door het terrein”, legt ze uit. Na een poos zal de kudde voor de honden als familie voelen en zij als de verdedigers ervan.
De kracht van de honden zit er niet in dat ze moeten vechten met wolven, maar ze kunnen het wel. Wolven zijn slimme dieren die een afweging maken van de risico's die ze bij een eventuele aanval zouden lopen. Daphne verwacht dat door de aanwezigheid van de honden de wolf het te veel risico vindt om de kudde aan te vallen.

Recreanten op de hei

Daphne benadrukt nog een keer dat het opleiden en wennen van de honden samengaat met de recreanten op de hei. Daarom hangen op veel plekken bordjes met informatie over wat te doen als je in de buurt van de kudde komt. “Eén ding is belangrijk: passeer de kudde altijd rustig. Stap bijvoorbeeld even van je fiets en loop een stukje. En mensen met honden: hou de hond kort aangelijnd en blijf op een grote afstand tot de beschermingshonden. Als iedereen hiermee helpt, kunnen we met onze schaapskudde op de hei blijven grazen.”
Voor een zo goed mogelijke aanpak wordt Daphne de komende maanden begeleid door een professional, Ray Dorgelo. Hij heeft veel ervaring met kuddebeschermingsdieren. Het gaat vooralsnog om een pilot van twee jaar.
De afgelopen weken heeft Daphne gefilmd hoe het met de honden in de kudde gaat: