Noord-Veluwe

Meteorologische zomer begint met vrij veel zon

Meteorologische zomer begint met vrij veel zon
Meteorologische zomer begint met vrij veel zon © LOEmedia
ELBURG - Woensdag is het 1 juni en voor meteorologen begint dan de zomer. Volop zomer is het niet, maar de temperaturen zijn met 18 tot 21 graden heel gebruikelijk voor begin juni. Daarbij staat er flink wat zonneschijn op het programma.
De meteorologische lente was de op één na zonnigste lente ooit gemeten. Of de meteorologische zomer ook veel zonniger dan gebruikelijk wordt is afwachten, maar het begin is alleszins redelijk.
Woensdag start met enkele buien in vooral de noordoostelijke helft van het land. Later op de dag wordt het overal droog en is het in het hele land behoorlijk zonnig. In Groningen schijnt de zon uiteindelijk een uur of 6, maar in Zeeland kan het aantal zonuren woensdag uitkomen op 10.
Met 18 graden in het noorden tot lokaal 21 graden in het zuiden van het land is de temperatuur niet zomers, maar deze waarden zijn wel gebruikelijk voor begin juni. Ook is het aanmerkelijk warmer dan tijdens de laatste dagen van mei.

Nog een graadje erbij

Donderdag belooft een droge dag te worden met een paar wolken en veel zonneschijn. De wind waait waarschijnlijk nog steeds uit het noordwesten tot noorden en daardoor wordt het vlak aan zee hooguit 17 graden. Landinwaarts is het heerlijk weer met weinig wind en maxima van 19 tot 22 graden.
Vrijdag en komend weekend waait de wind uit het noordoosten. Op veel plaatsen wordt het iets warmer met 18 graden aan de noordkust tot lokaal 24 graden in Zuid-Nederland. Het weerbeeld bestaat uit veel zon, maar ook kans op een enkele (onweers)bui.

Zomer of lente?

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) en de warmste maanden (juni, juli en augustus) samengevoegd. Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus.
De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Op die dag staat de zon loodrecht boven de zogenaamde Kreeftskeerkring, die op ongeveer 23 graden Noorderbreedte ligt. Bij het begin van onze winter kent de zon haar meest zuidelijke positie. Wanneer de herfst en lente starten staat de zon precies boven de evenaar.