Column Vincent Cantrijn - Gewenst

Vincent Cantrijn
Vincent Cantrijn © RN7
Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Gewenst

Vorige week schreef ik dat het college van B & W van Nijmegen het bouwplan op de locatie van de Batava Boterfabriek na jaren soebatten had aangepast aan de eisen van de buurt. Een andere architectuur, dakterrassen geschrapt en half verdiept parkeren. Precies zoals de buurt dat wenste. Dat klonk verontrustte bewoners van het Veenhofje in Wijchen als muziek in de oren. Zij zien nieuwbouw in drie lagen voor 54 dementerende ouderen op een groot grasveld in hun buurt totaal niet zitten. Ze zijn volgens eigen zegge absoluut geen nimby’s, maar hebben wel andere ideeën over de invulling. Daarom hebben ze een eigen plan gemaakt met slechts 18 appartementen in twee lagen (sic). Volgens de kritisch meedenkende buurtbewoners doen ze dit uit betrokkenheid met de nieuwe bewoners. Die zullen zich op deze manier niet zo weggestopt voelen in hun appartement. Hun idee is voorgelegd aan wethouder Geert Gerrits.
Bouwplannen aanpassen aan de eisen van de buurt is volgens prof. Haarsma van de TU Delft een ramp voor de opleiding Bouwkunde. “Waarom zou iemand nog voor architect of stedenbouwer gaan studeren als zijn of haar ontwerp bij een beetje tegenwind uit de buurt door de politiek wordt aangepast? Op deze manier kan iedereen wel wat met legoblokjes gaan spelen om de deskundige uit te hangen.” Arthur Boelens, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Leden van een Commissie Beeldkwaliteit, ziet deze ontwikkeling ook met lede ogen aan. “Als deze trend zich doorzet kunnen commissies Beeldkwaliteit wel opgeheven worden. Want wat is de meerwaarde dan nog als het laatste woord bij de buurt ligt?” Martin-Paul Neys, voorzitter van het Architectuurcentrum Nijmegen, is minder pessimistisch. Hij ziet nieuwe kansen: “We hebben jarenlang de workshop ‘Bouw je eigen Droomhuis’ verzorgd voor leerlingen van basisscholen. Gezien de huidige participatietrend starten we een nieuwe workshop voor volwassenen: ‘Ontwerp het door jou gewenste huis voor je toekomstige buurman’.”
Afgelopen week noemde Noël Vergunst Hof van Holland een gigantische bouwput met het snelste bouwtempo sinds het bestaan van de Waalsprong. Bestuurskundige Anneke Kleinpenning vindt dit een zeer kwalijke zaak. “Zo kan er geen inspraak plaatsvinden over het huis van de nieuwe buurtbewoners. Straks zit iedereen tegen een huis of appartement aan te kijken waar ze niks over hebben mogen zegen. Dat lijkt natuurlijk nergens op qua draagvlak. De emotionele problemen zullen zich opstapelen. Ontwikkel pas een fase als de woningen ernaast al bewoond zijn. Dan tackel je dit probleem aan de voorkant.” Influencer Marieke den Dungen is nóg stelliger: “Dat buurtbewoners bepalen hoe iemand mag gaan wonen juich ik enorm toe vanwege het verrassingselement. De tijd van een woning uitzoeken uit een catalogus is zó 20e eeuw. Wat is er spannender dan een huis kopen waarvan je pas weet hoe het eruit ziet als de buurt het heeft goedgekeurd?”
Filosoof en kandidaat Denker des Vaderlands Tjerk Wiersma zorgde voor een prachtige uitsmijter: “In essentie gaat het om het welzijn van het huis of het appartement. Of het nu gewenst is door de bewoner of door de buurt maakt niet uit. Het voelt zich gewenst.”
Vincent Cantrijn