27 mei, een zwarte dag voor FC Wageningen fans

WAGENINGEN - Voor de fans van FC Wageningen is 27 mei jaarlijks een zwarte dag, want ze moeten het al 30 jaar zonder de bergbewoners stellen. Het woord "bizar" komt nog het dichtst bij de wijze waarop FC Wageningen op 27 mei 1992 'moest' verdwijnen. Slechts insiders zullen de precieze gang van zaken ten tijde van het faillissement kennen, maar het verhaal gaat dat er destijds aanvankelijk een regeling voor de schulden van FC Wageningen was getroffen. Echter door een aantal onverwachte tegenslagen op cruciale momenten, misverstanden en tegenwerking liep alles in het honderd.
De instanties waarvan FC Wageningen de medewerking nodig had, hadden daar blijkbaar geen boodschap aan en op 27 mei 1992 werd de Stichting FC Wageningen failliet verklaard door de Rechtbank in, jawel, Arnhem. Onbegrijpelijk want het leek alsof dit faillissement alleen maar verliezers kende. Vanaf dat moment bleek redding van de club, ondanks een sympathieke obligatie-actie van de supporters, niet meer mogelijk. Sneu en zo zonde voor een een club met zo'n mooie historie, haar supporters en de stad Wageningen!
Enkele pogingen om de club terug te halen mislukten, maar gelukkig is er nog een prachtige herinnering aan '75 jaar voetbal op de Wageningse Berg, het stadion. Gelukkig dat het stadion, na enig verval in de late jaren '90 en aan het begin van deze eeuw, weer zo opknapt, haar oude gezicht terug krijgt en weer wordt gebruikt.