“2021 recordjaar voor kavelverkoop Waalsprong”

Bouw in Hof van Holland.
Bouw in Hof van Holland. © Google Street View
NIJMEGEN - In de 25 jaar dat Nijmegen de Waalsprong exploiteert als locatie voor nieuwbouw, zijn er niet zo veel kavels verkocht als in 2021. Dat zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) woensdagavond bij het bespreken van de Stadsrekening voor het jaar in kwestie. Ook reageerde de wethouder op het initiatief de Groene Vuist.

“Eén van de grootste bouwplaatsen in Nederland”

Vergunst kreeg de vraag of Nijmegen de prognose voor de verkoop van kavels niet structureel overschat. “Er zit heel veel in het vat”, zegt de wethouder. “Hof van Holland is een van de grootste bouwplaatsen van Nederland. Er staan gigantisch veel kranen en er wordt heel hard gewerkt aan bouw hier. Er zijn nog nooit zoveel kavels verkocht in de Waalsprong als in 2021, dat is een record in 25 jaar Waalsprong.” Wel erkent de wethouder dat de kavelverkoop binnen de stad zelf stroever verloopt. Toch ligt daar volgens de wethouder wel de toekomst van bouwprojecten in Nijmegen. “Alle groei die stad doormaakt, vangen we op in de stad door inbreiding.”

Betuwe (niet) volbouwen

Vergunst reageert ook op de Groene Vuist, een nieuwe koepelorganisatie waarmee natuur- en landschapsorganisaties in het Rijk van Nijmegen een stevig geluid willen laten horen om het Nationaal Landschap de Gelderse Poort te beschermen tegen onder andere woningbouw. Initiatiefnemer Jaap Dirkmaat suggereerde eerder deze maand in De Gelderlander dat de Betuwe een geschikte bouwlocatie zou zijn omdat de natuurwaarde daar ‘nul komma nul’ zou zijn. “Dat is een heel slecht idee”, vindt de wethouder. “De Betuwe heeft zeker natuur- en landschapswaarde.”