Woningen in oud pand boterfabriek Batava

Het gebouw van de boterfabriek uit 1881
Het gebouw van de boterfabriek uit 1881 © RN7
NIJMEGEN - In de voormalige boterfabriek Batava komen appartementen. De gemeente Nijmegen heeft een akkoord gesloten met vastgoedontwikkelaar MWPO over het bestemmingsplan voor de fabriek en het omliggende terrein. De fabriek op de hoek van de Voorstadslaan en de Weurtseweg stond al meerdere jaren leeg.
Het oudste gedeelte van het gebouw, uit 1881, zal gerenoveerd worden. Er komen 25 appartementen in. Het nieuwere deel, uit jaren '70, wordt gesloopt. Op die plaats komen vijf nieuwe woongebouwen, met verschillende bestemmingen en programma’s. De woningen variëren van lofts, studio’s, meer-kamer appartementen en maisonnettes tot aan stadswoningen.
De tekst gaat verder onder de video:
Verder wordt er ook een ontmoetingsruimte en een ondergrondse parkeergarage gebouwd. De ontmoetingsruimte wordt door de projectontwikkelaar beschreven als, “een plek waar bewoners en buurtgenoten activiteiten organiseren of gezellig langsgaan voor een kopje koffie.” De parkeergarage daarentegen zal alleen zijn bestemd zijn voor de bewoners zelf; bezoekers kunnen parkeren op het bovengelegen parkeerterrein.

Zorgen om parkeergelegenheid

In totaal zullen er 84 parkeerplekken beschikbaar zijn, waarvan 49 ondergronds. Buurtbewoners vrezen dat dit niet voldoende zal zijn om alle auto’s kwijt te kunnen, en dat de nieuwe bewoners daarom de bestaande parkeerplekken nodig hebben voor hun auto.
De ontwikkelingsmanager van vastgoedontwikkelaar MWPO spreekt dit tegen en benadrukt dat de plannen voor de parkeergelegenheid voldoen aan de parkeernormen. Er zouden volgens haar voldoende plekken zijn voor de bewoners om de parkeren.

Planning

De sloopwerkzaamheden gaan binnenkort beginnen, gevolgd door bouwwerkzaamheden eind van het jaar. Naar verwachting zal de vernieuwde Boterfabriek in het laatste kwartaal van 2024 worden opgeleverd. Alle woningen zullen voor verhuur aangeboden worden en vallen in de categorie middeldure en dure huur.