Biologisch afbreekbaar koraal in Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo

Duikers plaatsen het nieuwe 'koraal' in het aquarium
Duikers plaatsen het nieuwe 'koraal' in het aquarium © RTV Connect
ARNHEM - De Delfse start-up Reefy heeft succesvolle testen in Arnhem verricht met biologisch afbreekbaar koraal. Hiermee kunnen koraalriffen in het wild gerestaureerd worden. De testen werden afgenomen bij dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem, omdat het tropisch koraalrif daar sterk overeenkomt met de echte natuur.
“Helaas gaat het niet zo goed met de koraalriffen in de natuur. Heel veel riffen gaan kapot door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. Dat er iets moet gebeuren aan het koraalrifherstel is heel belangrijk,” vertelt Max Janse, hoofd van de 'Ocean' in Burgers’ Zoo. Koraalriffen zijn een van de belangrijkste elementen van de oceaan en daarom erg noodzakelijk, maar “koraalriffen hebben het heel zwaar.”

Duurzame alternatieven

Duikend in het water plaatsten de onderzoekers van Reefy het stuk koraalrif in het aquarium. “We zijn op zoek naar allemaal duurzame alternatieven om onze kunstmatige riffen uit te bouwen. We willen dit biologisch afbreekbare materiaal gebruiken in de creatie van onze riffen, zodat koraal een basis heeft waar het op kan groeien. Zo kan het uiteindelijk natuurlijk afbreken en kan er weer natuurlijk rif groeien.”
Benieuwd hoe het plaatsen van het nieuwe koraal in zijn werk ging? RTV Connect maakte deze reportage: