Gelderland

Drones ingezet voor bescherming vogelnesten: zo werkt het

jan
jan © Loco Media Groep
OLDEBROEK - Als je van maart tot en met juni door de weilanden loopt, kan je zomaar het nest van een kievit, grutto, tureluur of scholekster tegenkomen. Als boer dus fijn om te weten waar de nesten liggen, voor het gras gemaaid wordt. Vrijwilligersgroep Weidevogelbescherming Randmeerkust zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk nesten op de Noord-Veluwe gevonden worden en dat doen ze met veel vrijwilligers. En dat gebeurt niet meer alleen te voet.
Door Omroep Gelderland
De lucht boven het polderlandschap nabij Noordeinde kleurt langzaam van donker- naar lichtblauw. Het gefluit en getjilp van de vogels klinkt uit het nog door dauw bedekte weiland.
Jan Slagboom en Jan Willem Schoonhoven staan in het broedseizoen al vanaf half 6 in de ochtend vol passie met de laarzen in de klei. Maar waar voorheen kilometers zigzaggend door de weilanden gelopen moest worden, verzetten de twee mannen deze ochtend bijna geen stap. Want als de apparaten goed zijn aangesloten, wordt het geluid van de vogels vergezeld door het licht zoemen van de opstijgende drone.
Dalende cijfers
De weidevogel komt steeds minder voor in Nederland. Ieder nest is dus belangrijk voor behoud. Jan Willem is zelf boer en zorgt er met dit vrijwilligerswerk voor dat zijn mede-boeren tijdens het werk op het land de nesten weten te vermijden met hun voertuigen.
"Negentig procent van de grutto’s broedt bijvoorbeeld in Nederland", vertelt hij. “Dus het is wel echt belangrijk dat we ze beschermen en dat het aantal grutto’s op peil blijft en niet verder terugloopt.”
Warmtecamera
Jaarlijks worden er rond de 1200 nesten in het gebied tussen het Veluwemeer en het Drontermeer gevonden en beschermd. Maar niet alleen vogels worden in het veld gevonden. Af en toe worden Jan en Jan Willem in de war gebracht door een haas.
Onder de drone hangt een warmtecamera die de temperatuur van objecten weergeeft. Zodra een object te zien is dat rond de 15 graden of warmer is, wordt met een gewone beeldcamera ingezoomd op het object. Als het een nest blijkt te zijn, worden de coördinaten hiervan in het systeem gezet zodat de boeren precies kunnen zien waar het nest zich bevindt.
Nieuwe vrijwilligers
Jan en Jan Willem doen dit werk als vrijwilliger en zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Daarom doen ze een oproep bij Gelderland Helpt."Het geeft gewoon rust", vertelt Jan met de dronebesturing in zijn hand. “Ik houd van de natuur en je staat er met dit werk ook nog in. We zijn op zoek naar vrijwilligers die met de drone kunnen vliegen, maar we zoeken ook mensen die bijvoorbeeld de nesten door middel van paaltjes willen markeren in het veld."
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.
Gelderland Helpt is te vinden op: