Rivierengebied

Komt de blaashal er in het najaar dan echt? De gemeente Overbetuwe is dat nú aan het onderzoeken

De blaashal van MHC Wijchen ter illustratie
De blaashal van MHC Wijchen ter illustratie © MHC Wijchen - Facebook
ELST - De gemeente Overbetuwe is momenteel het onderzoek aan het afronden of de blaashal op het Multicourt in Sportpark de Pas kan komen. Het college gaf in juli 2021 al een vergunning af voor het plaatsen van de hal op het sportpark, maar dit was pal achter de woningen van een aantal bewoners aan de Rijksweg Zuid. Zij stapten naar de rechter en deze schorste de vergunning. Sindsdien is de gemeente op zoek naar alternatieven.
In november 2021 leek de oplossing gevonden in een perceel aan de andere (oost-)kant van het sportpark, maar dat is een stille dood gestorven. Nu onderzoekt de gemeente het plaatsen van de hal op het Multicourt op het sportpark. De gemeente gaat nu zorgvuldig(er) te werkt: "Pas na ontvangst van een onherroepelijke vergunning voor het plaatsen van de hal, gaan we over tot plaatsing", laat de gemeente weten. "Wij streven naar plaatsing van de hal in oktober van dit jaar.
Volgens de gemeente past de plaatsing van de blaashal op het Multicourt in principe al in het bestemmingsplan, omdat het Multicourt in het sportpark ligt. "Binnen de geldende bestemming sport zijn namelijk ook ‘binnensportvoorzieningen’ toegestaan. Wel moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor het oprichten van de blaashal omdat het bouwen van een dergelijk bouwwerk volgens het bestemmingsplan op deze specifieke locatie in het sportpark niet is toegestaan. Daarbij wordt ook gekeken of de blaashal in de omgeving past."

Omwonenden vinden plaatsing Multicourt uitstekend idee

De omwonenden van de Rijksweg-West die vorig jaar naar de rechter stapten, vinden het plaatsen van de hal op het Multicourt een uitstekend voorstel. "Op deze manier komt de hal dichtbij het clubgebouw van HCOB te staan. Maar de beste oplossing is misschien wel om de hal daarna permanent op een hockeyveld van HCOB te plaatsen. Want na enkele jaren is de bouw van de nieuwe Multifunctioneel Sportcentrum gereed en zullen de scholen daar gaan sporten."
De hockeyclub kan dan gewoon, leggen de omwonenden uit, zo dicht mogelijk bij de kleedkamers en clubgebouw, in de wintermaanden blijven zaal hockeyen. "Op deze manier zijn de kosten ook veruit het laagst, want het hockeyveld is reeds aanwezig, alle nutsvoorzieningen zijn er al en er hoeft geen kostbare aanvoerweg aangelegd te worden." De hockeyclub denkt er anders over, want er zijn vorig jaar al heel veel kosten gemaakt, zoals de aanschaf van de hal zelf.

'Plaatsing hal op Multicourt heeft financiële consequenties'

Sjoukje ten Broeke, de voorzitter van de hockeyclub HCOB, laat weten dat de hockeyclub nu in overleg is met de gemeente Overbetuwe over de gevolgen van een alternatieve locatie. "Als de hal niet op ons terrein wordt geplaatst, dan heeft dat financiële consequenties", laat ze weten. "Wij hadden een plek aangewezen en als niet doorgaat, dan moet daar een oplossing voor komen." De blaashal ligt nu namelijk al bijna een jaar ongebruikt in de opslag.
De gemeente Overbetuwe laat weten te gaan overleggen met alle partijen (o.a. HCOB, Spero, Elistha, scholen) of het mogelijk is om de blaashal later elders te plaatsen. Hiervoor moeten ook alle financiële, (sport)technische en ruimtelijke ordening consequenties in beeld gebracht worden.