Dylan Groenewegen wint zijn vierde Veenendaal-Veenendaal: 'Koers om te koesteren'

Dylan Groenewegen wint de sprint van het peloton  in Veenendaal-Veenendaal 2022
Dylan Groenewegen wint de sprint van het peloton in Veenendaal-Veenendaal 2022 © RTV Utrecht
VEENENDAAL - Dylan Groenewegen heeft voor de vierde keer de overwinning gegrepen in de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal. De sprinter uit Vinkeveen was na een wedstrijd van bijna 198 kilometer de snelste in de massasprint.
De kopgroep van de dag bestond uit Rick Pluimers, Stijn Appel, Sven Burger, Tim Marsman en de Amerikaan Michael Garrison. Zij reden nog voor de eerste beklimming van de Amerongse Berg weg. Hun voorsprong op het peloton bedroeg lange tijd meer dan vier minuten.

Waaiers

Het verschil werd snel naar beneden gebracht door het peloton, omdat er waaiers getrokken konden worden in de weilanden rond Rhenen. De wind stond stevig genoeg om het peloton in groepen te scheuren, maar alles kwam weer bij elkaar.
De sprintersploegen hielden de controle in handen in de Utrecht Heuvelrug, waar meerdere keren de Grebbeberg en Paardenveld beklommen moesten worden.

Massasprint aan de Kerkewijk

Sven Burger loste als eerste uit de kopgroep, waardoor vier vluchters aan de laatste ronde van 36 kilometer rond Veenendaal begonnen. Maar elf kilometer voor de finish werden de vroege aanvallers toch teruggepakt door het peloton.
De verwachte massasprint kwam er ook. Daarin was het Dylan Groenewegen die met overmacht won. De Vinkevener was sneller dan twee Belgen: Gerben Thijssen en Arnaud De Lie werden tweede en derde.
Groenewegen is de opvolger van Zakkari Dempster, die in 2019 de laatste editie van Veenendaal-Veenendaal won. En dus wint de grote favoriet. "Het moet nog wel gebeuren", lacht hij.
"Het was niet heel makkelijk, maar ze hebben me goed afgezet en ik kon vrij sprinten. Dan is het moeilijk om mij te verslaan. Dat heeft de ploeg goed gedaan", aldus Groenewegen. "De eerste was heel mooi, maar deze is ook heel mooi. Mijn opa was er toen bij, maar hij is er nu niet bij. Dat maakt het heel erg mooi."
De wedstrijd was heel lastig, zegt hij. "Het is draaien, keren en hectisch, maar dat heeft de organisatie goed opgelost. Deze koers moeten we koesteren", vindt Groenewegen. "Elk jaar hebben ze een ander rondje en we mogen blij zijn dat het georganiseerd kan blijven worden."

Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk was er ook bij in onze provincie. Hij was in 1985 de allereerste winnaar in Veenendaal. "Ik heb een heel goede herinnering en alles komt voor de dag als ik hier weer ben", vertelt hij.
"Ik kan mij nog herinneren dat het mijn laatste voorbereiding was voor het WK in Italië. Het was een mooi rennersveld en ik kwam er als eerste uit. Het was een mooie herinnering en datzelfde gebeurde daarna op het WK, toen won ik ook."
Geschreven door mediapartner RTV Utrecht