World Food Experience mogelijk duurder en wordt aangepast

WFC Experience restaurant
WFC Experience restaurant © World Food Center Experience
EDE - De bouw van het World Food Experience, onderdeel van het World Food Center in Ede loopt vertraging op. Naar verwachting gaat de experience pas begin 2024 open. Ook worden er door de architect aanpassingen gedaan, zodat de hogere bouwkosten kunnen worden opgevangen.
De hogere bouwkosten zouden voortkomen uit de ontwikkelingen op de bouwmarkt. De aanpassingen hebben volgens de woordvoerder van het World Food Center, David de Bruin, geen invloed op de geplande attractie. De kosten die beschikbaar zijn voor de bouw van het World Food Experience bedraagt 22 miljoen euro, maar door diverse factoren waaronder de ontwikkelingen op de bouwmarkt, zouden zonder aanpassing de kosten oplopen naar geschat 25 miljoen euro.
De gemeente Ede stopt 6 miljoen euro in het project, de provincie Gelderland 17 miljoen en het rijk 5 miljoen, daarnaast verstrekt de gemeente Ede een lening van 26 miljoen voor het vastgoed. Volgens de woordvoerder van het WFC is dit het bedrag waarmee men moet werken, dat word steeds lastiger gezien de huidige ontwikkelingen.
Om de kosten te drukken wordt een geplande kelder niet gerealiseerd en word er minder staal gebruikt. De aanbesteding voor de bouw van het World Food Experience start binnenkort, daar zal volgens de Bruin veel van afhangen. Het World Food Experience, het attractiepark over voeding en voedsel, voor jongeren van 8 tot en met 16 jaar opent mogelijk in 2024.