Gelderland

Uitleg over uitdagingen voor bijbelvertaler

2022 05 Lezing Peels
2022 05 Lezing Peels © Loco Media Groep
ELBURG - Woensdagavond hield Prof. Dr. Eric Peels bij de bibliotheek in Elburg een lezing over de Nieuwe Bijbelvertaling. In oktober 2021 kwam deze nieuwe bijbelvertaling uit, de NBV21. Professor Peels was nauw betrokken bij de totstandkoming van deze vertaling. Bij de lezing in de bibliotheek in Elburg nam professor Peels het publiek eerst mee in een stukje geschiedenis. Welke invloed heeft de Bijbel uitgeoefend op onze cultuur, op onze taal?
Iedereen kent wel termen die oorspronkelijk uit de Bijbel komen, zoals zondebok of de uitdrukking ‘weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt’. Vervolgens legde prof. Peels aan de hand van veel voorbeelden uit tegen welke uitdagingen een bijbelvertaler aanloopt. Zo liet hij het publiek zoeken naar verschillen tussen de NBV van 2004 en de NBV21. Hierdoor ontstond een mooie interactie.
Natuurlijk was er ook ruimte voor het stellen van (kritische) vragen, waar goed gebruik van werd gemaakt. Het was een interessante avond, waardoor alle aanwezigen een beetje beter weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt!
Professor Peels is hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Hij publiceerde diverse boeken over het Godsbeeld van het Oude Testament, en over de theologie van de oudtestamentische profeten. Hij was betrokken bij de totstandkoming van de NBV (2004) en de NBV21 (2021).