Dramatisch Vitesse onderuit in Utrecht

Teleurstelling bij Vitesse-spelers na de 3-0
Teleurstelling bij Vitesse-spelers na de 3-0 © Pro Shots / Stefan Koops
UTRECHT - Vitesse is dramatisch begonnen aan het tweeluik met FC Utrecht om een finaleplaats in de play-offs voor Europees voetbal. De ploeg van Thomas Letsch kwam zwak voor de dag en keek voor rust al tegen een 2-0 achterstand aan. Dat uiteindelijk door een late treffer van Patrick Vroegh de schade nog enigszins beperkt bleef tot 3-1, mag een wonder heten.
Jeroen Houwen keerde na lange afwezigheid terug in de basis, ten koste van Markus Schubert. De doelman van Vitesse wist dit vertrouwen gedurende de wedstrijd nauwelijks waar te maken. Al na drie minuten zag hij er bij corner van Gustafson niet lekker uit, waardoor aanvoerder Willem Janssen de bal bij de tweede paal voor een gapend doel kon binnenwerken.

Slordig

Het vervolg van de Arnhemmers was niet beter. Nog geen vier minuten later was daar spits Douvikas om de 2-0 in te koppen. Gelukkig voor Vitesse stond de man met de vlag omhoog en ging dit niet door. Het spel was nog steeds niet goed. De ploeg bleef slordig aan de bal en liet verdedigend behoorlijke steken vallen. Vooral met de diepgaande Van der Streek en Boussaid had de Arnhemse defensie veel moeite. Tel daar de eigen fouten bij op de eenzijdigheid van het spelbeeld wordt duidelijk.

Alsnog

Na 23 minuten wist Van der Streek dit verschil alsnog in de score uit te drukken. Dit deed hij na balverlies van Buitink en een goede steekbal van Boussaid. Oog in oog met Houwen bleef de nummer twintig van de thuisploeg rustig en schoof de bal bekeken in de hoek. Toen even later Enzo Cornelisse de bal bijna zelf achter doelman Houwen schoot, leek het niet erger te kunnen voor Vitesse. Gelukkig kon de doelman in dit geval wel erger voorkomen.

Inleveren

In de rust was Frederiksen het slachtoffer van de dramatische eerste helft, zijn vervanger heette Patrick Vroegh. Heel veel verschil in het spelbeeld kon hij niet maken, mede omdat Vitesse enorm slordig aan de bal bleef. Stabiele factoren als Bero en Tronstad leverde nagenoeg elke bal in bij een tegenstander en zo kwam Vitesse nooit lekker aan het voetballen.

Penalty

De tweede helft, die de nodige gele kaarten en gegooide biertjes kende, leek als een nachtkaars uit te gaan. Vitesse was niet bij machte om wat te doen en FC Utrecht vertikte het om wat te doen. Een uitbraak van invaller Pontus Almqvist was voor Bazoer reden om een onhandige sliding in te zetten in het strafschopgebied. Een overtreding en een penalty voor FC Utrecht met Gustafson achter de bal was het resultaat, de 3-0 van de Zweed het gevolg.

Uitgangspositie

Vlak voor tijd deden de bezoekers nog wat terug, doordat Vroegh een voorzet van linksachter Manhoef goed binnenschoof, maar meer zat er niet in voor Vitesse. De ploeg speelde slordig en ongeïnteresseerd, terwijl Utrecht er fel en gretig opklapte. De uitslag bleef, gelukkig voor Vitesse, bij 3-1 en daardoor is er nog hoop voor zondag. Een overwinning met meer dan 2 goals verschil is voldoende om door te gaan. Aftrap is zondagavond om 18.00 in het GelreDome.