De Via Romana bestaat 30 jaar, maar eigenlijk al meer dan 2000 jaar

XANTEN - Talloze gasten, waaronder Burgemeesters en Wethouders van de aanliggende gemeenten, vierden afgelopen dinsdag 17 mei een bijzonder jubileum in het Archeologisch Park in Xanten. 30 jaar geleden werd het grensoverschrijdende Euregioproject 'Via Romana' gelanceerd, een fietsroute langs het cultuurhistorisch erfgoed tussen Xanten en Nijmegen.
"De Via Romana bestaat 30 jaar, maar eigenlijk al meer dan 2000 jaar", zei Sjaak Kamps, algemeen directeur van de Euregio Rijn-Waal, en voegde eraan toe: "Het is altijd al een belangrijke verbindingsroute geweest, 30 jaar geleden kreeg het ook een nieuwe betekenis van waarde, het toerisme.”
Niet alleen de route zelf, maar de samenwerking tussen iedereen die aan de Via Romana verbonden is, dat is de échte kracht van Via Romana
Ook dr Martin Müller, hoofd van het Archeologisch Park Xanten, sprak zeer positief over de ontwikkeling van de route: “De Via Romana is een succesverhaal. En heeft in de loop der jaren gezorgd voor inspiratie en nieuwe ontwikkelingen bij de deelnemende organisaties, musea en ondernemers aan de route. Niet alleen de route zelf, maar de samenwerking tussen iedereen die aan de Via Romana verbonden is, dat is de échte kracht van Via Romana.“

Samenwerking

De weg naar succes bracht ook veel werk met zich mee. In het begin moesten er bijvoorbeeld manieren worden gevonden voor een uniforme boekingsmogelijkheid van arrangementen, hotels en bagagetransport. Maar ook voor gezamenlijke marketing campagnes. De samenwerking werd door de aanwezigen speciaal benoemd, evenals de wens om deze in de toekomst te continueren of zelfs uit te breiden.
In totaal werken negen gemeenten langs de populaire cultuurroute samen en zorgen zij voor onderhoud, bewegwijzering en marketing en nodigen uit tot ontdekken. Tijdens de feestelijke ceremonie hebben alle burgemeesters van de negen gemeenten een handbeschilderde tegel van de Via Romana aangeboden gekregen.

Spotlights op Via Romana

De bijeenkomst was tevens het startsein voor het jubileumjaar 2022. Fietsfanaten en cultuurliefhebbers kunnen zich de komende maanden verheugen. Met activiteiten zoals 'Spotlights op Via Romana' in september, worden de Romeinse locaties speciaal verlicht. Daarnaast zijn er diverse activiteiten gepland, mede met het oog op het nieuwe UNESCO-werelderfgoed 'Grenzen van het Romeinse Rijk - Neder-Germaanse Limes'.
© Euregio