Rijk van Nijmegen

Klösdag, een educatieve dag voor scholieren op de slagvelden van WOII

Parachute Clinic tijdens de Klösdag
Parachute Clinic tijdens de Klösdag © Peter Hendriks
GROESBEEK - Tijdens de geschiedenislessen op school is er aandacht voor geschiedenis, en ook voor de Tweede Wereldoorlog. Meestal, rond de herdenkingen op 4 en 5 mei, zijn er speciale, nationale, oorlogsprojecten. Om de geschiedenis wat dichterbij te brengen was woensdag voor de twaalfde keer de Klösdag, in Groesbeek, op de voormalige slagvelden aan de Wylerbaan.

Groesbeek Airborne Vrienden

14 jaar geleden benaderde Ilse de Vries, zelf in het onderwijs, en woonachtig op boerderij de Klös aan de Wylerbaan de Groesbeeks Airborne Vrienden. Zij stelde voor om lokaal jongeren inzicht te geven in de gebeurtenissen tijdens de Tweede wereldoorlog. Haar boerderij werd vanaf dat moment de locatie voor de Klösdag, het eerste jaar nog voor één schoolklas, nu voor vier klassen met ruim 90 leerlingen en 25 vrijwilligers.

Explosieven Opruimingsdienst

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie was aanwezig en vertelde over de vele explosieven die in Groesbeek zijn achtergebleven. Vrijwel wekelijks wordt de EOD nog gebeld om gevonden explosieven in Groesbeek en omgeving op te ruimen. "Ook wij gaven een lezing", zo vertelt Marco Cillessen van de Airborne Vrienden, "over het bommenbos tussen Groesbeek en Mook." Ook was er een Parachute Clinic waarin de leerlingen alles te weten kwamen over het springen met een parachute.

Jeeps en Dodges

Verder wandelden de scholieren langs vijf objecten waar vrijwilligers van de stichting uitleg gaven over het object of over wat er op die plek gebeurt is. Ook genoten de kids van een rit met Jeeps en Dodges, voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
"Een prima dag, met prachtig weer. Mooi om op deze manier de herinnering aan de oorlog in leven te houden."