Rijk van Nijmegen

Bijzondere spullen vertellen het verhaal van vluchtelingen

NIJMEGEN - Foto’s van bijzondere objecten van vluchtelingen in Nederland zijn sinds woensdag te zien bij de HAN in Nijmegen. De expositie is samengesteld door stichting ElanArt, die als doel heeft de afstand tussen vluchtelingen en Nederlanders te verkleinen. "Bij zo’n expositie brengen wij verschillende culturen samen", vertelt organisator Masoud Rahaee.
In de video legt Masoud Rahaee uit wat de expositie precies inhoud en vertelt hij over zijn eigen foto. Tekst gaat daarna verder:
ElanArt organiseert de expositie om het beeld van de asielzoekers in Nederland te veranderen. Volgens de organisatie zijn een aantal Nederlanders van mening dat de asielzoekers die hun thuisland ontvluchten vooral dingen slopen en niet hun best doen. Daarnaast is de expositie bedoelt om meer erkenning en herkenning voor vluchtelingen te creëren, omdat ze vaak een heftige reis achter de rug hebben.
De foto’s laten bijzondere objecten zien van asielzoekers in Nederland. Vaak zit er emotionele waarde aan de spullen. "Iedereen heeft een affiniteit of een emotionele band met een bepaalde voorwerp. Wij maken een foto van dat ene voorwerp in combinatie met het verhaal van de eigenaar van het object", zegt Rahaee.
Mouaz Shams Eddin heeft de meeste objecten gefotografeerd, waaronder één van zijn beste vriend Aseel.
Bekijk hier de foto van Aseel. Tekst gaat daaronder verder:
Fotograaf Mouaz Shams Eddin kijkt naar een foto van een ring van zijn goede vriend Aseel
Fotograaf Mouaz Shams Eddin kijkt naar een foto van een ring van zijn goede vriend Aseel © RN7
"De foto laat een ring zien, een nalatenschap die binnen de familie meer dan 200 jaar geleden werd doorgegeven", vertelt de fotograaf. "Elke opa geeft het door aan zijn kleinzoon. Mijn vriend Aseel heeft hem nu, en hij gaat hem aan zijn kleinzoon geven, zodra zijn kinderen kinderen hebben. Het is dus een soort erfstuk", aldus Eddin.
Ook Masoud Rahaee heeft zijn eigen foto ertussen staan.
Tekst gaat verder onder de foto van Masoud Rahaee:
Organisator Masoud Rahaee kijkt naar een foto van zijn oorkonde
Organisator Masoud Rahaee kijkt naar een foto van zijn oorkonde © RN7
"Het is een oorkonde van een kampioenschap worstelen. Vanaf mijn negende begon ik met worstelen. Tijdens deze periode heb ik meer dan 500 wedstrijden gespeeld, waarvan ik de meeste heb verloren. Uiteindelijk ben ik jeugdkampioen geworden van Iran. Voor mij is de oorkonde ook een inspiratiebron in moeilijke tijden, ook in Nederland", aldus Rahaee.
De expositie is een maand lang te bezoeken op de HAN in Nijmegen.