Rijk van Nijmegen

Radboudumc opent nieuwe afdeling

Nieuwe afdeling Radboudumc
Nieuwe afdeling Radboudumc © RN7
NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen opent woensdag een gloednieuwe afdeling. De locatie, die gaat dienen voor de behandeling van patiënten met tuberculose en zeer besmettelijke infectieziektes, is uitgerust met de nieuwste snufjes. Zo werken ze met een zogenoemde ‘VAR’.
“Overal hangen bewakingscamera’s die monitoren alles wat er gebeurd die noemen wij de VAR, de bedoeling is dat we op tijd in kunnen grijpen zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden.” Dat vertelt Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar infectieziekten aan het Radboudumc.
De tekst gaat verder onder de video:
Naast het innovatieve bewakingssysteem is er ook op minder technisch vlak gedacht aan het tegengaan van verspreiding, zo vertelt Bleeker-Rovers: “Rond de kamers hebben we strepen op de grond aangebracht om aan te geven waar een besmettelijke plek is. Rood voor besmettelijk, oranje voor mogelijk besmettelijk en vanaf de gang is het groen en dus een schoon gebied.”

Bijzondere tuin

Bij het nieuwe gebouw hoort ook een tuin. Belangrijk, want veel patiënten moeten hier voor langere tijd blijven. De tuin loopt om het hele gebouw heen, en bij het ontwerp ervan is rekening gehouden met de historie van de plaats. Designmanager Iris Hobo vertelt: “De tuin is heel bijzonder, vroeger stond hier namelijk een nonnenklooster en die hadden een kloostertuin. Onze tuin is ook bedoeld als kloostertuin, waar mensen bijvoorbeeld kruiden kunnen plukken.”