Wandeluitdaging Ede 2022 van start!

Wandeluitdaging Ede
Wandeluitdaging Ede © Sportservice Ede
EDE - De eerste wandelgroepen van Wandeluitdaging Ede zijn maandag gestart in Ede centraal, Ede Veldhuizen en Lunteren. Donderdag start de vierde groep in Ede Zuid. De wandelgroepen zijn onderdeel van de Nationale Diabetes Challenge 2022 van de Bas van de Goor Foundation. In Ede worden de groepen georganiseerd en begeleidt door Sportservice De Vallei en Malkander, om mensen in beweging te brengen en samen te werken aan hun gezondheid. De afgelopen jaren bleek hoe succesvol deze leefstijlinterventie is voor mensen die niet zelf eenvoudig starten met meer bewegen.

Gezond en gezellig

Bewegen is belangrijk. Zeker voor mensen met diabetes of een verhoogd risico op diabetes door bijvoorbeeld overgewicht of een hoe bloeddruk. Wandelen kan altijd en op verschillende niveaus waardoor het voor iedereen een goede manier is om te starten met bewegen. Tijdens de Wandeluitdaging Ede worden deelnemers 20 weken begeleid bij het wandelen door professionals van Sportservice De Vallei en Malkander. Zij krijgen ook informatie en tips over bewegen, gezonde voeding, ontspanning en een goede nachtrust. Daarnaast sluiten regelmatig andere professionals uit zorg, welzijn of sport & bewegen aan om kennis te delen en met deelnemers in gesprek te gaan. Wandelen in een groep is ook een sociale activiteit; deelnemers leren nieuwe mensen kennen in hun eigen wijk en vergroten zo hun netwerk.

Nationale Diabetes Challenge en WK Volleybal

Bas van de Goor startte 9 mei symbolisch met de WK trophy de Nationale Diabetes Challenge bij het Gelredome in Arnhem. Dat is de plek waar op 24 september alle groepen uit Nederland de Nationale Diabetes Challenge afsluiten met een groot festival tijdens het WK Damesvolleybal. De Bas van de Goor Foundation is maatschappelijk partner van het WK. Daarom was de trophy van het WK ook bij deze start.
Bas van de Goor, zelf oud volleyballer en toernooidirecteur van het WK Volleybal liep maandagavond mee met de Wandeluitdaging Ede vanaf buurthuis De Stek. “Ik word nog altijd geraakt door de verhalen van wandelaars die om verschillende redenen meedoen en willen werken aan hun gezondheid. Van slechts enkele honderden meters wandelen naar een paar kilometer na 20 weken is een topprestatie. En het mooie is dat ze vaak de smaak te pakken krijgen en daarna doorgaan met bewegen. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen. De eerste stappen zijn meestal het moeilijkst, dus die zet ik graag samen met ze. Daarom loop ik deze week met meerdere groepen mee om samen met hen de NDC te starten. In september hoop ik alle wandelaars uit Ede ook weer te zien bij het Gelredome bij ons eindfestival.”

Diabetes

In Nederland is diabetes één van de meest voorkomende chronische ziekten. Al ruim 1,2 miljoen mensen (1 op 14 Nederlanders) zijn gediagnosticeerd en daar komen wekelijks 1.200 nieuwe mensen bij. Bas van de Goor heeft zelf diabetes type 1. Zo’n 90% heeft diabetes type 2 ontwikkeld, vaak als gevolg van een ongezonde leefstijl. Volgens het Erasmus MC krijgt 1 op de 3 huidige Nederlanders in 2040 diabetes en de gevolgen van diabetes worden steeds meer zichtbaar. Zo’n 40-56% van de mensen met diabetes lijdt aan één of meerdere chronische complicaties en 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan een depressie (2x vaker dan de algemene Nederlandse bevolking). In 2011 bedroegen de kosten voor diabeteszorg 2-3 miljard euro, een ondergrens waarin geen kosten voor de behandeling van complicaties en verlies van productiviteit in zijn meegenomen. Die worden geschat op 10 miljard euro. Preventief werken aan diabetes helpt om mensen gezonder te laten zijn en de zorg in de toekomst niet te veel hiermee te belasten.